Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

• 2 kg ziemniaków
• 60 dkg ziemniaków gotowanych
• ¾ szklanki kaszki manny
• 1 łyżka oleju lub oliwy(do przesmażenia cebulki i boczku)
• kawałek kiełbasy toruńskiej lub wg uznania
• 5 jajek
• 40 dkg chudziutkiego boczku wędzonego
• 1 duża cebula
• 1 łyżka vegety
• 1 łyżeczka majeranku
• pieprz
• sól
• oliwa lub olej do posmarowania babki

Ziemniaki cienko obrać, zetrzeć na tarce.
Dodatkowo ugotować 60 dkg ziemniaków, zmielić lub dobrze przecisnąc przez praskę.
Chudy boczek przesmażyć na łyżce oliwy, z drobno pokrojoną cebulką.
Wymieszać przestudzone ziemniaki z surowymi startymi ziemniakami.
Dodać jajka, kaszkę manny, łyżkę vegety, roztarty majeranek, pieprz i sól.
Na końcu wlać przesmażoną cebulkę z boczkiem i wymieszać.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i ułożyć w odstępach kiełbasę, w cienko pokrojone plasterki.
Wstawić do piecyka nagrzanego w 180ºC i piec 1,5 godziny.
Gdy babka podrośnie i zacznie sztywnieć, posmarować wierzch oliwą.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

tulinka

tulinka 2011-11-13

Znam ten specjał... uwielbiam :-)

oya04

oya04 2011-11-13

Wspaniale wyglada !

jagoda8

jagoda8 2011-11-13

Wspaniała i bardzo smaczna,ja też piekę i jemy z ćwikłą.

magdabo

magdabo 2011-11-13

Pyszności serwujesz ...

blaack

blaack 2011-11-14

....uwielbiam :)))

ewa29e

ewa29e 2012-01-24

superowa

dodaj komentarz

kolejne >