Ciasto toffi pod pierzynką

Ciasto toffi pod pierzynką

4-5 paczek herbatników
2 paczki podłużnych biszkoptów
2 puszki mleka skondensowanego słodzonego(gotować 2,5-3 godz)
1 litr śmietany 30-36%
2 zagęstniki fix do śmietany
napar kawowy
starta czekolada


Blaszkę wyłożyć folią lub papierem do pieczenia, dno wyłożyć herbatnikami.Wyłożyć jedną puszkę ugotowanego gorącego mleka skondensowanego.(gotować 2,5- 3 godziny)
Ułożyć następną warstwę herbatników,następnie znów puszkę mleka skondensowanego,na to ułożyć podłużne biszkopty i nasączyć naparem kawowym.
Ubic śmietanę(można dodać łyżkę cukru pudru,babcia nie dawała) dodać zagęstnik i dalej chwilę ubijać na sztywno.
Wyłożyć ubitą śmietanę na biszkopty,posypać utartą czekoladą.
Wstawić na 2 godziny do lodówki ,lub na dłużej.
Pyszne,polecam.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

rades

rades 2011-11-13

wspaniałe ciasteczko,szkoda ze nie ma przepisu,pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >