Ciasto fale dunaju z gruszką

Ciasto fale dunaju z gruszką

Ciasto:
1 margaryna Kasia 250 gram
2 szklanki maki tortowej
6 jajek
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
3-4 gruszki
Krem:
1 margaryna Kasia 250 gram
1 budyń śmietankowy bez cukru
0,5 litra mleka
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru
sok z cytryny
Polewa:
https://www.gotowanie.wkl.pl/przepis13850.html wg Awonli,polecam to najlepsza polewa jaką jadłam.

Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym ,dodając po jednym jajku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 28 x24 cm posmarować lekko tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Połowę ciasta wyłożyć do blaszki,ułożyć obrane i pokrojone gruszki.
Do reszty ciasta dodać kakao,wyłożyć na gruszki,piec w 190 st C
około 50-60 min.
Po upieczeniu wystudzić,na wystudzone ciasto wyłożyć krem polać polewą,posypać migdałami.
Wykonanie kremu:
1 ½ szklanki mleka zagotować z cukrem,budyń wymieszać z mąką ziemniaczaną rozrobić z resztą zimnego mleka wlać do gotującego mleka i ugotować ,wystudzić.
Margaryne Kasię utrzeć mikserem,dodając po łyżce zimnego budyniu,cały czas ucierać,na końcu dodać sok z cytryny,wstawić do lodówki.
Smacznego
To stary przepis rodzinny ,polecam.
Uwaga:
Kroić ciasto maczając nóż, w gorącej wodzie.

dodane na fotoforum: