Zupa fasolowa z łazankami

Zupa fasolowa z łazankami

fasola sucha 30 dkg
boczek wędzony chudy 30 dkg
włoszczyzna bez kapusty
czosnek 1 ząbek
vegeta
majeranek
liść laurowy
ziemniaki klika
pieprz
magi

Łazanki

jajko duże 1 szt
mąka 1 szklanka
woda ewentualnie

Fasolę namoczyć na noc, na drugi dzień umyć, zalać wodą, dodać boczek, vegetę listek, czosnek i zagotować, następnie dodać, startą marchewkę, pietruszkę, selera, na tarce o grubych oczkach, pokrojonego pora w talarki, gałązkę maggi lub nać z selera. Wszystko gotować, do miękkości fasoli i mięsa, następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki.

Mąkę wsypać do miseczki, dodać jajko i zagnieść ciasto (można dodać odrobinkę wody) rozwałkować placek, pokroić w paseczki, następnie pokroić łazanki.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać majeranek, na gotującą zupę, wrzucać stopniowo łazanki, mieszając łyżką, gotować wszystko około 7 min, na malutkim ogniu.

Doprawić pieprzem, wg własnego smaku.

dodane na fotoforum:

danka1

danka1 2011-11-12

Z łazankami fasolowej nigdy nie jadłam.

dodaj komentarz

kolejne >