Szybki deser kawowo-orzechowy

Szybki deser kawowo-orzechowy

mleko niesłodzone skondensowane 1 puszka
cukier 2 łyżki
kawa rozpuszczalna 1 łyżka
woda gotowana 1,5 szklanki
żelatyna 5 łyżeczek
orzechy mielone 1/2 szklanki
galaretki pomarańczowe 2 szt
ananas w krążkach 1 puszka
biszkopty 1 opakowanie
margaryna 125 gram

Biszkopty rozkruszyć, wymieszać z rozpuszczoną Kasią, wyłożyć do szklanego naczynia lub tortownicy.

Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach przegotowanej zimnej wody, gdy spęcznieje, rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody, dodać kawę i cukier, wszystko dokładnie wymieszać i wystudzić.

Zimne skondensowane mleko, wylać do wysokiego naczynia, ubijać chwilę mikserem, widełkami do piany, następnie wlać zimny napar kawowy, dalej ubijać aż zacznie gęstnieć, pod koniec dodać zmielone orzechy.

Wylać masę na biszkopty, wstawić do lodówki aż zastygnie.
Ananasa odsączyć na sitku, pokroić ułożyć na zastygniętej masie.

Galaretki rozpuścić w 3, 5 szklanki wrzącej wody, wystudzić, tężejącą galaretkę na deser, wstawić do lodówki na 2 godz.

Smacznego.

dodane na fotoforum: