Tarta gruszkowa

Tarta gruszkowa

CIASTO

jajka 4 szt
mąka 5 kopiastych łyżek
cukier waniliowy 1/2
cukier 5 łyżek
sok z cytryny

NADZIENIE

gruszki lekko miękkie 5 szt
galaretki agrestowe 2 szt

DO FORMY

margaryna

Jajka rozbić do naczynia, roztrzepać mikserem, widełkami do piany, dodać cukier i dalej ubijać na gładka masę, pod koniec, dodać mąkę i sok z cytryny.

Blaszkę wysmarować lekko margaryną Kasią, posypać bułką tartą, wylać ciasto do foremki, piec w 180 °C około 20-25 min.

Upieczone ciasto wystudzić, gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, do garnka nalać 1/2 litra gotującej wody, wsypać 2 czubate łyżki cukru, nadziewać gruszki na widelec, maczać w osłodzonej wodzie, układać na ciasto.

Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gotującej wody, wystudzić (najlepiej wstawiając naczynie do zimnej wody), gdy galaretka zacznie tężeć polewać łyżką na ciasto, wstawić do lodówki na 1, 5 godz.
Smacznego.

dodane na fotoforum: