Pianka z bitej śmietany z ananasami

Pianka z bitej śmietany z ananasami

1 litr śmietany 30%
1 puszka ananasów 580 gram
1 cukier waniliowy podwójny
3 łyżki cukru pudru
1/2 szklanki mleka lub wrzącej wody
5 czubatych łyżeczek żelatyny
1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
50 gram mlecznej lub gorzkiej czekolady

Zimną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki wrzacego mleka lub wrzącej wody.
Dokładnie rozpuścić, wymieszać łyżeczką( przestudzić)
Wlać do śmietany, jeszcze chwilkę ubijać.
Blaszkę o wymiarach 24x28 cm wyłożyć folią aluminiową.
Wyłożyć masę do formy, wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Galaretkę rozpuścić w 450 ml wrzacej wody.
Ananasy odsączyć, ułożyć krążki na masie śmietanowej.
Zalać wszystko tężejącą galaretką,(tężejącą galaretkę wlewamy na piankę łyżką)
Odstawić na kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem, posypać tartą czekoladą.

Na spód możemy ułożyć biszkopty i dopiero wyłożyć masę.

dodane na fotoforum:

rades

rades 2011-11-11

ciasteczko akurat do kawki którą własnie pije,pychota,pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >