Schab faszerowany w galarecie z chrzanem

Schab faszerowany w galarecie z chrzanem

1 kg schabu bez kości
czosnek
kostka warzywna
sól + pieprz
Nadzienie
1 słoik chrzanu w occie staropolski 290g
1/2 kostki masła
3 jajka
Dodatkowo
1 pęczek drobnego szczypiorku
3 czubate łyżeczki żelatyny
3 szklanki wody
1/2 łyżeczki cukru
sok z cytryny

Schab umyć,wytrzeć ręcznikiem papierowym,natrzeć przyprawami i upiec w foli aluminiowej.lub w rękawie w 200ºC około 60 min
Gdy schab się piecze, robimy nadzienie.
Chrzan wyłożyć na sitko, żeby dobrze odciekł,ugotowane jajka zetrzeć na tarce o dużych oczkach,masło lekko pod mrozić i też zetrzeć na tarce.
Wszystko wymieszać z chrzanem ,posolić ,popieprzyć dodać odrobinkę cukru.(wyrobić dokładnie ręką)
Upieczony wystudzony schab,kroić w cienkie plastry, jak książkę tak żeby powstała kieszonka.
Każdy podwójny kawałek,posmarować w środku nadzieniem,i lekko po wierzchu.
Obtaczać w szczypiorku, i układać na półmisek,udekorować dowolnie.
3 czubate łyżeczki żelatyny ,namoczyć w 100 ml zimnej przegotowanej wody,poczekać aż spęcznieje.
3 szklanki wody ,zagotować z kostką , dodać żelatynę i dobrze wymieszać aż się rozpuści.
Doprawić do smaku pieprzem ,cukrem i sokiem z cytryny.
Przecedzić przez siteczko,wystudzić,gdy galareta zacznie gęstnieć,polewać łyżką schab na półmisku,aż wylejemy wszystko.
Schab jest wyśmienity polecam.
Smacznego.

dodane na fotoforum: