Warzywa z patelni

Warzywa z patelni

7 młodych marchewek
5 cebul dymek
6 dużych ziemniaków
1 szklanka ugotowanej fasolki (może być z puszki)
1 szklanka mrożonego groszku
ostra lub słodka papryka w proszku do smaku
pieprz
2 czubate łyżki zielonego koperku
4 łyżki oleju

1 szklanka = 250 ml

Marchewkę oskrobać i pokroić w talarki. Cebulkę obrać i pokroić w piórka. Obrane ziemniaki pokroić w miarę cienkie plasterki. Na patelnię wlać olej. Wrzucić marchewkę i cebulkę, obsmażyć 5 min. Potem dodać ziemniaki i podsmażać bez przykrycia ok. 10 min. Na końcu dodać fasolkę lub groszek, przykryć pokrywką i smażyć na małym ogniu kolejne 10 min (co jakiś czas sprawdzając, czy ziemniaki są już miękkie).
Gdy miękkość warzyw będzie odpowiadała naszym gustom, dodajemy pieprz, paprykę i koperek i podajemy .
Smacznego.

dodane na fotoforum: