Zupa ryżowo koperkowa

Zupa ryżowo koperkowa

1/2 kg łopatki wieprzowej
1 marchew
1 mała pietruszka
kawałek selera
1/2 pora
liść laurowy
1 czubata łyżka jarzynki lub innej ulubionej przyprawy
5 czubatych łyżek ryżu
5 średnich ziemniaków
2,5-3 litry wody
pieprz
sól
1 pęczek zielonego koperku

Mięso umyć, pokroić w kawałki, zalać wodą, zagotować, zdjąć szumowinę. Pora pociąć w talarki. Dodać do wywaru wraz z marchwią, selerem i pietruszką, startymi na tarce na dużych oczkach. Następnie dodać ryż, listek i przyprawę. Gotować, aż mięso będzie prawie miękkie. Wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości. Koperek umyć, drobno posiekać, wsypać do zupy i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

dodane na fotoforum: