Bajaderki

Bajaderki

ciastka digestive 20 dkg
herbatniki 1 paczka
dżem morelowy 1 słoiczek
kakao2 łyżki
mleko 100 ml
zapach rumowy 5 kropli
mleko1 łyżka
masło1 łyżka
rum 1 kieliszek
polewa czekoladowa
orzechy prażone posiekane
cukier ewentualnie
posypka kolorowa
rodzynki 5 dkg

Ciastka pokruszyć, bardzo drobno. W garnku rozpuścić mleko, masło, dodać cukier, rodzynki, kakao i aromat. Dodać pokruszone herbatniki, wszystko wystudzić. Zimne zmielić przez maszynkę, dodać rum i dżem, dokładnie wymieszać. Z masy formować kule wielkość dowolna. Gotową polewę rozpuścić we wrzącej wodzie, odciąć nożyczkami, przełożyć łyżką do garnuszka, dodać masło i mleko, dokładnie rozpuścić i wymieszać, smarować kulki pędzelkiem, posypać prażonymi orzechami i posypką. Smacznego. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego.

dodane na fotoforum: