Ciasto a la pszczółka z orzechami

Ciasto a la pszczółka z orzechami

Biszkopt orzechowy:
12 jajek
12 łyżek mąki
12 łyżek cukru
2 szklanki mielonych orzechów (szklanka = 250 gram)
2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia

Masa budyniowa:
1 litr mleka
1 cukier waniliowy
3 budynie śmietankowe bez cukru (na 1/2 litra mleka każdy)
1/2 kostki masła 125 gram

1 krem krówkowy Bonne Maman 380 gram
orzechy do posypania ciasta

Poncz:
1/2 litra przegotowanej chłodnej wody
sok z cytryny
2 łyżki miodu

Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając szczyptę soli. W trakcie ubijania dodać cukier, następnie żółtka. Na końcu dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia, orzechy i delikatnie połączyć.

Uwaga:
Jest to porcja na 4 placki. Na każdy placek bierzemy wszystkiego po 3, tzn. 3 jajka, 3 łyżki cukru, 1/2 szklanki mielonych orzechów, 3 łyżki mąki i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Najlepiej piec każdy placek osobno. Blaszkę o wymiarach 28x40 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, piec 180 st C około 20 min.

Zagotować mleko, dodać masło, cukier waniliowy i rozmieszany w 1,5 szklance zimnego mleka budyń. Wszystko razem zagotować. Gotowy placek ułożyć w blaszce i nasączyć. Wylać ugotowany budyń, lekko przestudzić (budyń podzielić tak, żeby starczyło na wszystkie placki). Lekko posmarować kremem ze słoiczka.
Postępujemy tak ze wszystkimi plackami. Wierzch posmarować kremem i posypać posiekanymi orzechami.

Smacznego.

dodane na fotoforum: