Kołduny na rosole

Kołduny na rosole

Ciasto na kołduny:

0,5 kg mąki pszennej

1 jajko

gorąca woda

Farsz:

0,5 kg mielonego mięsa baraniego lub wołowo-wieprzowego

1 cebula

1 żółtko + 1 małe jajko

sól

pieprz

0,5 łyżeczki majeranku

2 łyżki oleju

Rosół wołowo-wieprzowy

Z podanych składników zagnieść ciasto pierogowe, zawinąć w torebkę foliową i schłodzić parę minut w lodówce.

Do mięsa mielonego dodać jajko, żółtko, sól, pieprz, majeranek, posiekaną i podsmażoną cebulę na oleju. Wszystko dokładnie wymieszać.

Rozwałkować placek na około 2 mm, wykrawać małe placuszki, nakładać po trochu farszu i zlepiać kołduny. Gdy zostanie nam mięsa, możemy zamrozić lub usmażyć małe kotleciki mielone.

Czysty przecedzony rosół zagotować, na gotujący wrzucić kołduny i gotować około 8 min od wypłynięcia.

Możemy też ugotować kołduny w lekko osolonej wodzie i dopiero na talerzu zalać je rosołem.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

majka54

majka54 2011-11-12

Przepisy super .Pozdrawiam milutko.

dodaj komentarz

kolejne >