Fasola piękny Jaś inaczej

Fasola piękny Jaś inaczej

40 dkg suchej fasoli piękny Jaś
1/2 litra soku z marchewki (np. z kartonu)
20 dag wędzonego boczku parzonego
1 mała cebula
5 małych pieczarek
7 śliwek suszonych kalifornijskich
1 łyżka oleju
posiekana natka z pietruszki
sól, pieprz

Fasolę umyć, zalać wodą i odstawić na całą noc, żeby napęczniała. Na drugi dzień fasolę ugotować w tej samej wodzie lub wodę wylać i zalać świeżą, dodając 1/2 łyżeczki soli. Gotować 25 min na małym ogniu. Po tym czasie dodać sok z marchewki i gotować jeszcze około 15 min. Cebulę, boczek wędzony, pieczarki i śliwki drobniutko pokroić. Boczek podsmażyć z cebulą, dodać śliwki i pieczarki. Wszystko smażyć na bardzo małym ogniu 10 min na dużej patelni.
Na koniec dodać odcedzoną fasolę i podsmażać na małym ogniu, delikatnie mieszając około 2 min. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą oraz posypać posiekaną natkę pietruszki.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

teo29

teo29 2011-11-08

muszę spróbować...uwielbiam fasolę :)

steve62

steve62 2019-02-18

OOO ALE FAJNEEE...WYGLĄDA PYCHOTKOWATO:-))

dodaj komentarz

kolejne >