Flaczki drobiowe z żołądków

Flaczki drobiowe z żołądków

1,5 kg żołądków drobiowych(mogą być z indyka)
1 duże udko z kurczaka
70 dkg skrzydełek z drobiu
włoszczyzna,por,seler,pietruszka,marchew,2 gałązki magi
listek laurowy
ziele angielskie 4 ziarenka
przyprawa do flaków,2 łyżki
pieprz + słodka papryka
majeranek
1 łyżka masła
1 łyżka czubata mąki

Mięso wymoczyć,umyć ,zalać zimną wodą,zagotować zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę,ziele angielskie,listek laurowy,sól,gotować jak rosół na malutkim ogniu. Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej,żołądki muszą sie gotować dłużej. Gdy żołądki będą miękkie,przelać wszystko przez sitko,do drugiego garnka. Skrzydełka i udko oddzielić od kości,pokroić w kawałki,żołądki pokroić w paseczki,wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować,do gotujących się flaczków ,dodać przyprawę do flaków,paprykę, roztarty majeranek ,pokrojoną marchewkę z rosołu. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę(można mąkę ,przesmażyć na suchej patelni, wg Elisabeth Hechler)flaczki maja lepszy smak z masłem. Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić,żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, i gotować około 7 min,doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

damek34

damek34 2011-11-06

moje ulubione...

maxmen

maxmen 2011-11-07

Znam to danie, bo sam robię podobne...Pychota...:)))

anet36

anet36 2011-11-07

pyszne są te flaczki,robiłam je już wiele razy

wiga50

wiga50 2011-11-07

Pychota... robiłam podobne :)

vente

vente 2013-01-15

Zrobiłam dzisiaj pierwszy raz w życiu - wyszły pyszne!

steve62

steve62 2019-02-18

OJEJJJJ - UWIELBIAM

steve62

steve62 2019-02-18

AAAA TE ŻOŁĄDKI BYŁY CHYBA POCIĘTE W PASKI:-))

dodaj komentarz

kolejne >