1,5 kg żołądków drobiowych(mogą być z indyka)
1 duże udko z kurczaka
70 dkg skrzydełek z drobiu
włoszczyzna,por,seler,pietruszka,marchew,2 gałązki magi
listek laurowy
ziele angielskie 4 ziarenka
przyprawa do flaków,2 łyżki
pieprz + słodka papryka
majeranek
1 łyżka masła
1 łyżka czubata mąki
Mięso wymoczyć,umyć ,zalać zimną wodą,zagotować zebrać szumowiny. Dodać włoszczyznę,ziele angielskie,listek laurowy,sól,gotować jak rosół na malutkim ogniu. Udko i skrzydełka, wyjąć wcześniej,żołądki muszą sie gotować dłużej. Gdy żołądki będą miękkie,przelać wszystko przez sitko,do drugiego garnka. Skrzydełka i udko oddzielić od kości,pokroić w kawałki,żołądki pokroić w paseczki,wszystko wrzucić do przecedzonego rosołu. Zagotować,do gotujących się flaczków ,dodać przyprawę do flaków,paprykę, roztarty majeranek ,pokrojoną marchewkę z rosołu. Wszystko gotować około 10 min. Na patelni roztopić masło dodać mąkę i zrobić złotą zasmażkę(można mąkę ,przesmażyć na suchej patelni, wg Elisabeth Hechler)flaczki maja lepszy smak z masłem. Wlać do zasmażki kilka łyżek flaków i rozprowadzić,żeby nie było grudek. Wlać zasmażkę do flaków, i gotować około 7 min,doprawić pieprzem wg uznania. Podawać z bułką lub ulubionym chlebem.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
maxmen 2011-11-07
Znam to danie, bo sam robię podobne...Pychota...:)))