Babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa

1 szklanka mąki tortowej (szklanka=250 ml)
1 szklanka mąki ziemniaczanej
6 jajek
250 gram margaryny
1 szklanka cukru(szklanka =200 ml)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka suszonej mielonej skórki pomarańczowej
15 kropel zapachu pomarańczowego
Polewa czekoladowa
6 kostek białej czekolady

Całe jajka ubić z cukrem aż urosną i zbieleją, dodać obydwie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.

Dokładnie wymieszać, dodać wrzącą margarynę ,skórkę i zapach pomarańczowy.

Wszystko wymieszać, blaszkę na babke wysmarować lekko olejem, wlać ciasto.

Piec w 180 st C około 50 min do suchego patyczka.

Gotową wystudzoną babkę, polać polewą czekoladową i posypać startą białą czekoladą.

dodane na fotoforum:

maxmen

maxmen 2011-11-06

Babeczka... zawsze...:)))

dodaj komentarz

kolejne >