Golonka do chleba wyśmienita 2

Golonka do chleba wyśmienita 2

2 duże golonki
2 duże liście laurowe
ziele angielskie 7 ziaren
pieprz 10 ziaren
2 łyżki soli
1 czubata łyżka kucharka
1 łyżka czosnku granulowanego
1 łyżka majeranku
ostra lub słodka papryka

Tym razem golonek nie nacieramy przyprawami,moczymy golonkę przez 30 min w zimnej wodzie,myjemy.
Do garnka sypiemy wszystkie przyprawy,wkładamy golonki zalewamy wodą,wody ma być tyle żeby golonki były przykryte.
Gotujemy golonki do miękkości,moje gotowały się około 1,5 godz,na małym ogniu.
Gorące golonki wyjąć z wody do większej salaterki,chwilę przestudzić,wyjąć kości.
Czyste mięso,doprawić papryką,ewentualnie dodać jeszcze czosnku granulowanego ,lub innych przypraw wg własnego uznania.
Rozłożyć 2 duże kawałki foli spożywczej przylepnej,wyłożyć mięso zwinąć,formując roladę.
Następnie obwinąć kilka razy ścisło golonkę, folią żeby wszystko mocno się trzymało.
Wsadzić na noc do lodówki, aż dobrze zastygnie.
Na drugi dzień rozciąć nożyczkami folię i zdjąć,ułożyć golonkę na półmisku,pokroić w plastry.
Smacznego.

dodane na fotoforum:

bronia

bronia 2011-11-06

Nie napisałaś co to jest,ale wygląda fajnie..:))

maxmen

maxmen 2011-11-06

Chyba ozorki?
Ale mogę się mulić...:)))

anulkaz

anulkaz 2011-11-06

Już napisałam , to golonka prasowana swojej roboty:)

maxmen

maxmen 2011-11-06

Goloneczka jest super, ale z fotki wyglądało mi to na ozorki które uwielbiam...:)))
Golonkę jednak wolę w "męskiej" wersji... gotowaną w warzywach, ewentualnie po bawarsku, z kosteczką i skórą... do tego chłodny browar albo seta. :)))

dodaj komentarz

kolejne >