Seromak świąteczny mojej mamy

Seromak świąteczny mojej mamy

250 gram mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
125 gram gram masła
7 gram cukru
cukier waniliowy
Masa makowa:
500 gram maku
250 gram cukru
2 białka
olejek migdałowy lub pomarańczowy
60 gram masła
Masa serowa:
60 dkg twarogu półtłustego
125 gram cukru
sok z 1/2 cytryny
otarta skórka z 1 cytryny
4 jajka
45 gram mąki pszennej
50 gram masła
1 żółtko do posmarowania sera.

Z podanych składników zagnieść ciasto.
Przełożyć do woreczka foliowego, włożyć na 1 godz do lodówki.
Tortownicę o wymiarach 26 cm posmarować tłuszczem i wykleić ciastem, wyciągając brzegi na około 4-4,5 cm.
Masę makową wyłożyć na ciasto, następnie wyłożyć na masę makową, masę serową.
Na 10 min przed wyłączeniem sernika, posmrować pędzelkiem wierzch rozbełtanym żółtkiem, można wysypać wzorek makiem.
Piec w nagrzanym piekarniku w 180 st około 60-65 min.

masa makowa:
Mak sparzyć wrzatkiem, odstawić do wystygnięcia.
Dokładnie odcedzić na sicie.
Zmielić 2 razy przez maszynkę.
Masło rozpuścić w rondlu.
Dodać zmielony mak , cukier i olejek.
Mieszając, smażyć na małym ogniu 15 min.
Do wystudzonej masy dodać białka i dokładnie wymieszać.

masa serowa:
Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka , dalej ucierać .
Pod koniec dodać zmielony twaróg, otartą skórkę z cytryny ( wcześniej sparzoną)
sok i mąkę.
Dokładnie wszystko wymieszać, na końcu dodać ubitą na sztywno pianę.
Delikatnie wszystko mieszamy.

Smacznego.

dodane na fotoforum:

nowicka

nowicka 2011-11-06

ale pyszny

ezbro7

ezbro7 2011-11-09

ależ u Ciebie pysznie,biorę Cię do moich ulubionych i cieplutko pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >