Sernik mascarpone z likierem amaretto

Sernik mascarpone z likierem amaretto

500 gram serka mascarpone
2 łyżki likieru amaretto
10 dkg cukru
150 gram białej czekolady
200 ml śmietany kremówki 30%
5 jajek
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki ciepłej oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru waniliowego.
2 opakowania kruchych herbatników digestive(2x220 gram)

Śmietankę kremową przelać do szerokiego rondla i chwileczkę podgrzać( nie gotować) na bardzo małym ogniu, Nastepnie, dodać połamaną w kosteczkę białą czekoladę, mieszając rozpuścić, zdjąć z ognia aż masa zgęstnieje.

Mascarpone przełożyć do wyższego naczynia dodać utarte jajka z cukrem i likierem i mąkę, na końcu dodać lekko ciepłą czekoladę, wszystko dokładnie zmiksować lub utrzeć blenderem.

Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasteczka, dokładnie zmiksować na sucho, dodać cukier waniliowy i lekko ciepłą oliwę z oliwek wymieszaną z sokiem z cytryny, dokładnie wszystko połączyć, wyłożyć spód tortownicy lub blaszki.

Wylać masę serową i piec w 180 st c około 55-60 min.

Wystudzone ciasto schłodzić w lodówce, przed podaniem posypać najpierw lekko cukrem pudrem, a następnie ciemnym mocnym kakao.

Smacznego.

Serniczek wyszedł wspaniały, polecam.

dodane na fotoforum:

tesia52

tesia52 2011-11-14

Może się skuszę na święta:)

dodaj komentarz

kolejne >