Ciasto:
3 dkg drożdży
2 czubate szklanki mąki
1 łyżeczka cukru
sól
3/4 szklanki wody
1 żółtko
2 łyżki oliwy z oliwek
Farsz.
500 gram mrożonego szpinaku
3 łyżki oliwy z oliwek
15 dkg chudego wędzonego boczku
2 ząbki czosnku
1 jajko
sól, pieprz
1 łyżka parmezanu
szklanka=250 ml
Drożdże rozkruszyć, wymieszać z cukrem,dodać łyżkę mąki, wodę,wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do przesianej mąki dodać rozczyn i pozostałe składniki.
Zagnieść w misce ciasto i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat lekko podsypany mąką, rozwałkować i wykrawać duże kółka, nakładać wystudzony farsz i zlepiać jak pierogi. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia , ułożyć calzone, posmarować rozbełtanym jajkiem , udekorować kawałkami boczku i ketchupem.
Piec w 180 st C około 25-30 min w zależności od wielkości calzone.
Wykonanie farszu.
Boczek pokroić w kosteczkę , usmażyć na teflonowej patelni i wyjąć skwarki na talerzyk.
Szpinak rozmrozić, wylać na sitko żeby odciekła woda, wrzucić na patelnie po smażeniu boczku, dodać oliwę z oliwek, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę smażyć.
Doprawić pieprzem, wbić jajko, dodać parmezan i dokładnie wymieszać jeszcze chwilkę podsmażając.Na końcu dodać usmażone skwarki z boczku i wymieszać, ewentualnie jak farsz będzie mało słony, posolić.
Smacznego.
dodane na fotoforum:
darekb 2011-11-06
Fajnie wyglada:) ciekawe jak smakuje?
mag60 2011-11-07
Bardzo ciekawa galeria i mnóstwo pysznych przepisów. Dziękuję za udostępnienie, na pewno nie raz skorzystam:)
Pozdrawiam:)
kot54 2011-11-08
Ładnie opisane przepisy , smaczna i Piękna GALERIA.
Pozdrawiam.
danwi66 2011-11-14
no to dobrnęłam do końca,popatrzyłam,skserowałam,zaśliniłam klawiaturę przez ciasta smaczne i czas wrócić do nudnych obowiązków w pracy:(....piękna galeria.
tomoo 2011-11-14
jestes niesamowita,Twoje potrawy wygladaja wspaniale
i pewnie tak samo smakuja,jezeli niemasz nic przeciwko to za Twoim pozwoleniem "dodaje" do ulubionych:)
lisek52 2011-12-04
Laur za ładnie opisane przepisy...cała galeria jest przepiękna.
Pozdrawiam...i z wielką przyjemnością dodaję do moich ulubionych.
asiola 2012-02-02
zabrałam do ulubionych, podziwiam całą smakowitą galerię :) fajnie, że z przepisami, na pewno coś wykorzystam :) pozdrawiam
danwi66 2012-04-25
po raz kolejny dobrnęłam do końca,najadłam się wirtualnie i teraz czas popracować:)..