2 kg pomidorów
5 śliwek (najlepiej węgierek)
2 cebule
1 korzeń pietruszki
1/2 korzenia selera lub duża gałązka selera naciowego bez liści
3 ząbki czosnku
1 mała świeża papryka chili
pół szklanki cukru
2 - 3 łyżeczki soli
2 łyżki świeżych liści oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki octu jabłkowego lub winnego
Wykonanie:
Z pomidorów usunąć twarde końcówki, sparzyć i obrać ze skórki. Następnie rozgotować najlepiej bez dolewania wody i przetrzeć przez sitko. Na oliwie zeszklić pokrojone cebule. Dodać przetarte pomidory, pokrojony korzeń pietruszki, seler, śliwki, paprykę chili i czosnek. Ugotować warzywa w soku pomidorowym, a następnie całość zblenderować. Dodać oregano i gotować bez przykrycia, aż keczup odparuje i osiągnie pożądaną przez nas gęstość. Następnie dodać sól, cukier i na końcu ocet. Keczup ściągnąć z palnika i gorący wlewać do wcześniej wysterylizowanych w piekarniku słoików. Zakręcać i odwracać do góry dnem. Niektórzy radzą pasteryzować je przez 20 minut.