ogórki ( 2 kg )
marchew ( 3 średnie sztuki)
czerwona papryka (4 sztuki)
cebula ( 6 sztuk)
czosnek ( 5 ząbków)
Zalewa :
1 szklanka octu
2 szklanki wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
5 ziaren ziela angielskiego
1.
Ogórki pokroić w plasterki ( ja starłam na tarce na plasterki) Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach . Paprykę pokroić w kostkę lub paski. Cebulę pokroić w pół plasterki. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać.Wszystko dokładnie wymieszać.
2.
Składniki na zalewę zagotować chwilkę. Zalać zalewą warzywa. Odstwić na niecałe 2 godziny.
3.
Przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 min. Na dno garnka wkładamy ścierkę aby słoiki nie popękały. Układamy słoiki i zalewamy wodą aby przykryła ok. 3/4 słoika. Stawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Zimą cieszymy się wspaniałym smakiem !! :) Gotowe :)
mondia 2016-07-05
Lubię takie sałatki...ale jeszcze nic nie robiłam na razie...
uroczego wieczorku :))
rycho2 2016-07-06
na zimową przekąskę jak znalażł
Aniu witaj, serdecznie Cię pozdrawiamy, uśmiech i dobry nastrój zostawiamy życząc miłego wieczoru, snów kolorowych oraz fajnego czwartku, Basia i Ryszard ☼:)) ☼:))