. Przesyłam słodkie pozdrowienia:)
Składniki na ciasto:
200 g daktyli suszonych
1½ łyżki kawy rozpuszczalnej espresso
1¼ szklanki wody
½ łyżeczka sody oczyszczonej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
60 g oleju kokosowego (można zastąpić masłem)
½ szklanki cukru z palmy kokosowej (można użyć cukru trzcinowego)
2 jajka
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
....
Piekarnik nastawić na temperaturę 180 °C z funkcją grzania góra-dół. Foremkę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem. (Ja użyłam formy silikonowej o wymiarach 20 cm x 10 cm).
2. Z daktyli usunąć pestki i włożyć do rondelka. Dodać kawę, wodę i zagotować. Gotować 10 minut po czym całość zblendować.
3. Olej kokosowy utrzeć z cukrem, dodać jajka i zmiksowaną pastę z daktyli. Całość wymieszać.
4. Mąkę przesiać przez sito z sodą oczyszczoną i proszkiem. Dodać do pozostałych składników i całość wymieszać.
5. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 50 min w nagrzanym piekarniku.
...
składniki na krem czekoladowy:
2 dojrzałe awokado
1 duży banan lub 2 małe
3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Z awokado usunąćpestkę i zmiksowac wszytskie składniki. Krem wyłozyć na ostudzone ciasto.
maly52 2015-09-01
Ta polewa wygląda niesamowicie.....jeśli zdrowe,to poprosze o przepis....pozdrawiam serdecznie....:))
vitaawe 2015-09-01
pyszne zapewne i wygląda super*...*
basiah 2015-09-01
witaj Aniu.. a to ciekawe.. dziękuje za przepis.. wyglada smakowicie...
jak dla mnie to troszke egzotyczne te skladniki..ale do zdobycia u nas :)
a ja przewaznie w sernikach siedze.. pozdrawiam :)
elli4 2015-09-02
apetycznie i pięknie wygląda , poproszę kawałek do kawki .......Pięknej Środy Pełnej Radości :)**