Pulpeciki w sosie pomidorowym Nigelli
Pulpeciki:
* 250 g mielonej wieprzowiny
* 250 g mielonej wołowiny
* 1 jajko
* 2 łyżki świeżo startego parmezanu
* 1 starty ząbek czosnku
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 3 łyżki semoliny lub kaszy mannej lub bułki tartej
* duża szczypta czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
Sos pomidorowy:
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego oregano
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka oliwy
* 700 g przecieru pomidorowego(ja dałam pomidory w puszce)
* szczypta cukru
* sól i pieprz
* 100 ml pełnotłustego mleka
Składniki na pulpeciki wymieszaj w dużej misce i ulep kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe. Ułóż na tacy lub półmisku, przykryj folią i wstaw na pół godziny do lodówki.
Cebulę, czosnek i oregano zmiksuj. Do garnka o grubym dnie wlej oliwę, dodaj masło i zmiksowaną mieszankę. Smaż na małym ogniu, mieszając, aż cebula i czosnek zeszklą się, ale nie zbrązowieją. Dodaj przecier, 1,5 szkl zimnej wody, cukier, sól i pieprz i zagotuj sos. W tym momencie sos jest dość rzadki, ale później zgęstnieje. Dodaj mleko i pulpeciki (po jednym). Nie mieszaj dopóki mięso nie zmieni koloru z różowego na brązowy. Gotuj częściowo przykryte przez 20 minut.
dodane na fotoforum:
beata3 2011-01-18
smacznego zycze
romiwas 2011-01-18
zrobię to dzisiaj :) Pozdrawiam !
mezza 2011-01-18
tak samo (no prawie) robie mialam w niedziele dla meza:)))
ja zrobilam sobie po polsku:))
milego dnia:))
kot54 2011-01-18
smaczny przepis......
Miłego dnia :)