Duża zawartość pektyn sprawia, że można z nich robić doskonałe galaretki, powidła, marmolady, dżem i kompoty. Dodaje się je również do innych przetworów dla poprawy ich smaku, np. kompoty gruszkowe z dodatkiem pigwy mają niespotykany aromat, są traktowane jako wspaniały dodatek do ciast i herbaty. Można z nich sporządzać aromatyczne wina i likiery. Po upieczeniu lub ugotowaniu stosuje się je jako dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny. W Rosji ze świeżych owoców sporządza się wyciąg, stosowany w przypadku niedokrwistości (zawiera żelazo). Przy zaburzeniach trawienia zaleca się pigwę z miodem i octem dla pobudzenia apetytu. Nalewki alkoholowe (1:5) działają korzystnie na serce,obniżają ciśnienie, osłabiają też skurcze mięśni gładkich jelit.Dawniej owoce pigwy stosowano jako lek ziołowy, wykorzystywano jej działanie antybakteryjne, a syrop z owoców stosowano w infekcjach gardła. W medycynie ludowej zastosowanie mają także nasiona pigwy. Śluz uzyskiwany w trakcie ich moczenia w wodzie stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych, przy kaszlu, w nieżytach żołądka. Na Zakaukaziu śluzy otrzymywane z moczonych nasion stosuje się zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.W medycynie chińskiej kora tej rośliny jest do tej pory wykorzystywana do dezynfekcji trudno gojących się ran.
dodane na fotoforum: