Przepis na piernik
500 g prawdziwego miodu
250 g masła
400 g cukru
1 kg mąki pszennej tortowej
3 jajka
120 ml zimnego mleka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
½ łyżeczki soli
przyprawa do piernika
Wykonanie:
Do garnka przełożyłam miód, cukier i masło. Wstawiłam na gaz. Wymieszałam. Masa musi się dobrze zagrzać, a składniki ze sobą połączyć. Odstawić do wystudzenia
Sodę wymieszałam z mlekiem .
Do masy wsypywałam stopniowo mąkę i wbijałam kolejno jaka. Następnie dodałam pozostałe składniki: sodę z mlekiem, sól i przyprawę do piernika.
Wyrobiłam ciasto. Ja zrobiłam za pomocą miksera, bo wyrabianie ręką wychodzi ciężko, ponieważ ciasto klei się do rąk.
Po dokładnym wyrobieniu, ciasto przełożyłam do garnka przykryłam bawełnianą ściereczką i odstawiłam w chłodne miejsce , ja do lodówki na 4 tygodnie.
Ciasto dojrzewające rozdzieliłam na 4 równe porcje.
Każdą z nich rozwałkowałam na papierze do pieczenia na kształt foremki. Ułatwi to potem przeniesienie ciasta do foremki.
Rozwałkowane ciasto przełożyłam na blaszkę i piekłam po kolei wszystkie placki około 20 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu placki przełożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam jeden na drugim . Wszystko razem zawinęłam w ściereczkę , obciążyłam deseczką na ktòrej postawiłam miskę z jabłkami ;)))
I odstawiam na 2 dni
Następnie przełożyć powidłami oblać polewą , ja dekoruję orzechami .
Smacznego :)