Wędlinka z szynkowara ...

Wędlinka z szynkowara ...

Mój pierwszy ... i nie ostatni wyrób szynkowarowy ... wędlinka bardzo smaczna


1-1,5 kg łopatki , szynki ...
pół szklanki wody
2 łyżeczki peklosoli
szczypta gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz , sól
łyżeczka majeranku
łyżeczka żelatyny
czosnek lub inne przyprawy wedle uznania i smaku
dodatkowo:
woreczek do szynkowara 
szynkowar


Mięso kroimy w kostke , ja część mięsa zmieliłam . Jeżeli mięsko jest zbyt tłuste to usuwamy nadmiar .Przegotowana wodę wymieszać z peklosola i wymieszać z mięsem, mieszkać do momentu aż mięso wchłonie wodę ( ok. 5 minut). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Do przygotowanego wcześniej mięska dodać gałkę muszkatołową, pieprz, sól , majeranek i łyżeczkę żelatyny - dokładnie wymieszać.Do szynkowara włożyć woreczek układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 - 90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki ...

hania44

hania44 2016-01-02

O! :) Brawo! :) Zjadłabym! :)

babcia1

babcia1 2016-01-03

Piękna i apetyczna wędlinka!!

astra40

astra40 2016-01-03

apetycznie wygląda:)

lidia23

lidia23 2016-01-03

wygląda faktycznie bardzo fajnie:)
jeżeli własnego wyrobu to na pewno smaczna:)
lubię takie rzeczy:))

pozdrawiam!

piatal

piatal 2016-01-04

Rok 2016. Oby był dobry,oby wszyscy cieszyli się świetnym zdrowiem, a humor nikogo nie opuszczał!!

dodaj komentarz

kolejne >