Mój pierwszy ... i nie ostatni wyrób szynkowarowy ... wędlinka bardzo smaczna
1-1,5 kg łopatki , szynki ...
pół szklanki wody
2 łyżeczki peklosoli
szczypta gałki muszkatołowej
świeżo zmielony pieprz , sól
łyżeczka majeranku
łyżeczka żelatyny
czosnek lub inne przyprawy wedle uznania i smaku
dodatkowo:
woreczek do szynkowara
szynkowar
Mięso kroimy w kostke , ja część mięsa zmieliłam . Jeżeli mięsko jest zbyt tłuste to usuwamy nadmiar .Przegotowana wodę wymieszać z peklosola i wymieszać z mięsem, mieszkać do momentu aż mięso wchłonie wodę ( ok. 5 minut). Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 12 godzin.
Do przygotowanego wcześniej mięska dodać gałkę muszkatołową, pieprz, sól , majeranek i łyżeczkę żelatyny - dokładnie wymieszać.Do szynkowara włożyć woreczek układać mięso, dobrze docisnąć, tak żeby nie było w środku wolnego powietrza, zawinąć worek, zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Po czym włożyć go do garnka wypełnionego wodą (tak, aby woda była ok. 4 cm poniżej górnej krawędzi szynkowara). Parzyć ok. 2 godzin w 80 - 90 stopniach C. Następnie szynkowar ostudzić w zimnej wodzie, po czym włożyć na 12 godzin do lodówki ...