Te ogonki od kwiatków to jakimś cudem się dostały , a niby starałam się :)) ale spokojna glowa przed gotowaniem ,,wyłowiłam te łodyżki,, ...
1-kg kwiatów mniszka
2-litry wody
4-5 cytryn
2-kg cukru
Kwiaty mlecza włóż do garnka, zalej zimną wodą i gotuj na małym ogniu przez ok. 30 min. Następnie garnek odstaw na dobę . Po 24 godzinach wywar odcedź przez sito i dodaj do niego sok z cytryn oraz cukier. Całość wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż uzyskasz konsystencję lejącego miodu (ok. 2 godzin). Tak powstały syrop przelej do słoiczków.
hania44 2015-05-13
Moja mama zawsze robiła takie napoje z mniszka...pozdrawiam cieplutko miłym popołudniem! :)
activ 2015-05-15
szkoda ze do pracy ruszam,,bo bym zrobil
a jak wróce to juz bedzie wszystko pozamiatane po mniszku:(
tessub 2015-05-17
też taki w tym roku zrobiłam. Szkoda, że teraz jest taka brzydka pogoda i nie mogę dalej zbierać tych zdrowych kwiatków :(