Cappuccino

Cappuccino

Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
½ szklanki cukru pudru
4 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 i ½ łyżki octu
Masa:
2 kg serka homogenizowanego ( najlepiej gotowego w wiadereczku)
26 łyżek kawy cappuccino
szklanka cukru pudru
7 łyżeczek żelatyny
1 i ½ szklanki wrzącej wody
2 opakowania biszkoptów okrągłych
2 szklanki zimnej kawy cappuccino do nasączenia ciasta i biszkoptów
Polewa:
ćwierć kostki margaryny
4 łyżki kakao
2 łyżki wody
3 łyżki cukru
Wykonanie:
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywna masę. Żółtka utrzeć z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i octem. Później dodawać mąki. Na samym końcu pianę, wszystko wymieszać łyżką żeby ciasto nie opadło, wówczas biszkopt będzie idealnie puszysty. Piec ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni. Po wystudzeniu przekroić na pól.
Serki przełożyć do miski, dodać do nich rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać, następnie dodać cukier można więcej niż podane w przepisie. Na samym końcu dodać kawę stopniowo i dokładnie wszystko wymieszać żeby nie było grudek z kawy. Kawy tez można dodać więcej niż podane w przepisie. Masę odstawić na chwilę do schłodzenia.
Biszkopt nasączyć szklanka kawy cappuccino. Na nasączony biszkopt wylać połowę masy, na masę nałożyć biszkopty nasączone w kawie, na biszkopty znowu wylać resztę masy na masę kolejna warstwa biszkoptów nasączonych w kawie.
Margarynę rozpuści cc w rondelku dodać do niej cukier ii wodę, na samym końcu kakao. Polewę schłodzić. Polać nią ciasto. Całość chłodzić ok. 6 godzin

dodane na fotoforum: