Uformować wianuszek

Uformować wianuszek

Makowy wianuszek
Składniki na 20 porcji:
2 i 1/2szkl maki
25dag maku
12dag posiekanych migdałów
10 dag rodzynek
4,5 dag drożdży
2szkl. mleka
10łyżek (20dag)cukru
8łyżek(15dag)masła lub margaryny
2jajka
1łyżka soku z cytryny
1łyżka miodu
1łyżka kremówki
1łyżeczka cynamonu
1torebka cukru waniliowego
1aromat rumowy lub migdałowy
otarta skórka z cytryny
sól
trochę mąki do posypania blatu
Sposób przyrządzania:
Połowę tluszczu stopić zalać 3/4szkl.mleka,dokładnie wymieszać.Dodać drożdże rozpuścić,odstawić aby trochę
podrosło.Mąkę,cztery łyżki cukru oraz szczyptę soli wsypać do miski,wbić jajko,wlać mleko z drożdżami.
Wszystkie składniki wyrobić na gładką jednolitą masę,przykryć odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce do wyrośniecia.
Mak sparzyć wrzątkiem potem zemleć.resztę mleka i tłuszczu zagotować z pozostałym cukrem,dodać cukier waniliowy
(cały czas mieszać).Na końcu wsypać mak,całośćgotować 15-20 minut na małym ogniu ciągle mieszając.Rodzynki opłukać
osączyć.Do masy makowej przełożyć migdały,otartą skórkę i sok z cytryny,rodzynki,cynamon,aromat rumowy lub
migdałowy,miód i szczyptę soli,wymieszać.Ciasto ponownie zagnieść.Na posypanym mąka blacie rozwałkować
na placek (o wymiarach 40-30cm.).Na cieście rozsmarować masę makową i zawinąć w rulon.Jajko rozbić,białkiem posmarować brzegi ciasta,lekko
przycisnąć.Rulon po jednej stronie gęsto ponadcinać(co 2 cm),uformować wianuszek.Miejsce złączenia również posmarować białkiem.
Blachę wyłożyć papierwm pergaminowym,umieścić na niej wianuszek,odstawić na 15 min.Żółtko rozmącić ze śmietaną,posmarować
wianuszek.Wsunąć blachę do wcześniej nagrzanego piekarnika,piec ciasto 30 min. w temperaturze 200stopni(pod koniec
pieczenia ewentualnie przykryć pergaminem)Smacznego!

dodane na fotoforum:

vesper5

vesper5 2009-11-07

pierwszy raz widzę takie cudo...i co Ci się nie za bardzo udało ??? piękny jest...a u Ciebie jest taka tradycja z tym wieńcem, bo u mnie nie...makowiec owszem ale taki zwykły rulonik ...:)))

anetah5

anetah5 2009-11-07

To nie tradycja choć pewnie od tego roku będzie!hihihi u nas tez się piecze rulonik..a ja ten zobaczyłam w gazecie i tak mi się spodobał i wyglądał o wiele lepiej niż mój taki równiutki i okrąglutki a mój troche taki klapniety ale będzie w sumie to już połowe go nie maaaaa....nawet smaczny

andula3

andula3 2009-11-14

Anetko ...pozwoliłam sobie podprowadzic od Ciebie przepis na to cudo ...troche bylo z nim problemów z włozeniem na blache a potem ze sciagnienciem ale warto bylo... troche sie pogimnastykowac ...)))

Dziekuje Ci ...!!!
..dzieki takim wspaniałym osobą w rondelku zawsze mozna cos dobrego podejrzec...Pozdrawiam

alasu

alasu 2010-03-18

W Twoim Garnku pięknie,kolorowo i pysznie...tylko zapachu brakuje.Bardzo pomysłowe wianuszki....... dziękuję za cenne rady.wypróbuję przy najbliższej okazji! W sobotę bułeczki z nadzieniem ajerkoniakowym i nutelą dla dorosłych łasuchów.Pozdrawiam serdecznie :-))

dodaj komentarz

kolejne >