to danie bez-przepisowe :)
ok. 300g pieczarek, 1 średnia cebula, ok. 250g mrożonego szpinaku, 1 duży ząbek czosnku, ok. 300g wędliny (w tym wypadku była to mortadela, 10 jajek, trochę mąki.
cebulę i pieczarki pokroić niezbyt drobno, obsmażyć na oleju, dodać odrobinę soli i pieprzu, osączyć z powstałego sosu. Szpinak przygotować tak jak do obiadu (sól, pieprz i czosnek), odparować go dość długo z wody lub też delikatnie osączyć, wędlinę pokroić w kosteczki. do jajek dodać kilka łyżek mąki (nie może być zbyt gęste), dokładnie wymieszać trzepaczką lub blenderem (nie ubijałam tego tylko dobrze roztrzepałam blenderem), do jajek odrobina soli i pieprzu. Jajka delikatnie wymieszać z wędliną i pieczarkami z cebulą, wyłożyć do wysmarowanej masłem lub margaryną tortownicy, na wierzchu ułożyć szpinak, i do pieca (nie wiem ile czasu się to piekło, po prostu sprawdzałam patyczkiem :))
dodane na fotoforum:
rylla63 2012-02-09
Anetko, skoro to nie pizza, to czy mogę prosić o przepis? Uwielbiam bowiem potrawy mączno-jajeczne!