Dobry grzyb jadalny, ale jadalne są tylko zupełnie młode, zamknięte, w całości białe okazy. Starsze owocniki ciemno zabarwione, rozpływają się i nie nadają się do spożycia[5]. Rozkład komórek grzyba w trakcie dojrzewania (autoliza) trwa zaledwie kilka godzin. Z tego też powodu dla celów spożywczych mogą być zbierane tylko bardzo młode kapelusze, bez śladów czernienia. Nadaje się do zup i ciemnych sosów. Ma subtelny smak i delikatny miąższ. Aby zachować ten jego oryginalny smak, nie należy dodawać czosnku, ani innych mocnych przypraw. Bardzo smaczną przystawkę stanowią jego kapelusze zanurzone w cieście piwnym i przysmażane na tłuszczu[8].Wg wikipedii
franek9 2016-10-16
Ciekawe...ale bałbym się go zbierać ,aby nie pomylić z jakimś innym trującym grzybem
kroton5 2016-10-16
Hehehe... Andrzej ma rację ... to bardzo smaczny grzybek - znam jego walory kulinarne na wiele sposobów... Trudny do pomylenia z innymi gatunkami, ale jeśli chodzi o grzyby, ostrożność zawsze pożądana.
Na zdjęciu kilka sztuk dobrych do zbioru. Smacznego.
andrzejp 2016-10-16
No tak...te parasolki niech sobie zostaną w lesie. Ja zostawiłem wszystkie bo spotkałem je na rowerowym treningu ☺☺. Pozdrawiam
ewjo66 2016-10-27
duża rodzina...:-)
mimo wszystko nie zerwałabym nawet najmniejszych...wątroba nie odrośnie...