Kluski grzybowe...

Kluski grzybowe...

kluski grzybowe
50 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki),
1 cebula,
2 jajka,
sól,
pieprz świeżo zmielony,
3 łyżki masła,
3 – 5 łyżek mąki,

Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie, w której się moczyły.
Ugotowane grzyby odcedzić. Nie wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać go do barszczu grzybowego.
Grzyby posiekać lub zmiksować.
Cebulę drobno posiekać, poddusić na dwóch łyżkach masła, ze szczyptą soli. Gdy cebula będzie miękka dodać grzyby i chwilę razem przesmażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Utrzeć żółtka z masłem. Dodać do nich grzyby, mąkę i wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę.
Dodać białka do masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Kłaść łyżką kluseczki na wrzącą osoloną wodę. Gotować kilka minut.

beata1

beata1 2021-12-23

Przyszedł grudzień, przyszły święta,
a ja o Tobie pamiętam,
więc przesyłam Ci życzenia,
niech się spełnią Twe marzenia.
Powodzenia, pomyślności,
samych roześmianych gości.
Niech kolędy wyśpiewują,
przy tym bardzo nie fałszują.
Zdrowia w te świąteczne dni
i miłości życzę Ci

dodaj komentarz

kolejne >