Ten tydzień okaże się pracowitym, wypiekać będę przeróżne ciasteczka na oficjalne otwarcie Studia
Składniki:
225 g gorzkiej czekolady
110 g masła
2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków / dałam około 1/3 szkl. i wystarczy/
3 duże jajka lub 4 małe
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
cukier puder - około pół szklanki - do obtoczenia
Masło rozpuścić w małym garnuszku. Zdjąć z palnika, dodać połamaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać, do połączenia i powstania sosu czekoladowego. Lekko przestudzić.
Białka oddzielić od żółtek. Ubić na sztywno, dodając pod koniec partiami cukier / po troszku sypać /, a następnie żółtka i ekstrakt z wanilii. Wymieszać z masą czekoladową (do ubitych jajek dodawałam lekko stopniowo przestudzoną masę czekoladową, dalej miksując).
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Wsypać do powstałej masy czekoladowej, dobrze wymieszać. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, a najlepiej przez całą noc.
Ciasto wyjąć z lodówki, nabierać łyżeczką do herbaty (będzie ciężko, bo ciasto powinno być bardzo twarde), formować kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczać je mocno w cukrze pudrze i wykładać na blachę wyłożoną pergaminem.Ewentualnie zrobić kuleczki i przechowywać w lodówce do max. stężenia ciasta. I wtedy obsypać , spłaszczyć nieco i piec 12 minut w temperaturze 165ºC. Podczas pieczenia ciasteczka lekko się spłaszczą i popękają. Wystudzić na kratce.
Uwaga: masa do formowania kulek powinna być mocno twarda. Najlepiej pozostałą część ciasta trzymać w lodówce, gdy pieczemy pierwszą partię. Im ciasto bardziej mięknie tym ciastka się mocniej rozpłyną, nie popękają już tak mocno, a cukier puder na nich będzie sprawiał wrażenie wilgotnego.'. Nie piec też dłużej niż zalecany czas, by nie były zbyt twarde, lepiej na próbę jedno ciastko skosztować.
Z tej porcji wychodzi około 80 ciasteczek.
Polecam bardzo! Wyśmienite są!
https://www.youtube.com/watch?v=MQ0gSfzDwAk
deniska 2015-03-14
Mam je w galerii ponieważ piekłam na Boże Narodzenie..
Są pyszne..
Milutkiego całego dnia , mnóstwa przyjemności i radości ..
Z całą serdecznością pozdrawiam Ciebie…
gosku 2015-03-14
przepis bardzo ciekawy ...a co za Studio Aniu otwierasz???
kryst09 2015-03-14
Witam i pozdrawiam serdecznie- piękne zdjęcie..))
Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia i do zobaczenia..))
walter46 2015-03-14
Kiedy patrzę na ten świat,
zabiegany i zawiły,
widzę wielu smutnych ludzi,
którzy drogę zagubili.
Zamiast ubrać się w egoizm,
i prowadzić mu się dać,
możesz zmienić czyjeś serce,
i nadzieję nową dać.
Świat się wtedy stanie lepszy,
smutek zniknie szybko tak.
Oby ludzi z dobrym sercem,
nigdy nam nie było brak.
Pozdrawiam cieplutko i serdecznie Krynia
dana02 2015-03-14
Pozdrawiam, spokojnej i miło spędzonej reszty dnia życzę:)
ewusia 2015-03-15
Czeka Cię pracowity czas, ale dla takich wypieków
warto go poświęcić. Przesyłam ciepłe pozdrowienia.
dana02 2015-03-15
Witam w pochmuny, chłodny poranek niedzielny.
Nie bacząc na to co za oknem niech dzisiejszy dzień będzie dla Ciebie radosny, pełen miłych wrażeń:)