Jeżyki ukraińskie...

Jeżyki ukraińskie...

Nie znam ich receptury ale znalazłam ponoć dobrą polską ..


Przed pieczeniem kruchego ciasta mocno nagrzewamy piekarnik.

Składniki na ciasto kruche:

1,5 szklanki mąki krupczatki
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 surowe żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Na stolnicę przesiewamy mąkę, by ja napowietrzyć i przesuszyć. Do mąki dodajemy tłuszcz, kwaśną śmietanę, żółtko oraz cukier puder. Składniki siekamy nożem, tak długo aż zaczną kształtować się nam grudki. Następnie odkładamy nóż i za pomocą dłoni wyrabiamy energicznie gładkie ciasto. Surowe ciasto owijamy szczelnie folia spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.

Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 3-4 mm. Z płatu ciasta za pomocą foremki wycinamy jeżki - użyłam karbowanej foremki w tym kształcie .

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na jasnozłoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Składniki na masę michałkową:

400 g cukierków/ czekoladek np.michałki
200 g miękkiego masła
1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 9/ 1 x 40 g)
2 łyżki cukru kryształu
350 ml mleka
100 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
1 kieliszek rumu ( nie koniecznie)
Cukierki/ pomadki -michałki ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( żeby dobrze się nam ścierało najlepiej włożyć je na 30 minut do zamrażalnika).

Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.

Do rondla nalewamy 250 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy starte michałki oraz alkohol i ponownie rozcieramy składniki. Gdy idealnie wszystkie składniki się połączyły ze sobą , to wtedy dosypujemy orzeszki i ponownie łączymy składniki. Gotową masę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by stwardniała ( ja pozostawiłam ją w lodówce na cała noc).

Składniki na polewę czekoladową z masłem:

150 g cukru pudru
50 g masła
50 g gorzkiego kakao
4 łyżki mleka
1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika. Polewę pozostawiamy do przestygnięcia.

Dodatkowo:

150 g supełków migdałowych
pisaki lukrowe - biały i czerwony
Wykonanie:

Z masy michałkowej , za pomocą łyżki formujemy grzbiety jerzyków, które układamy na upieczonych ciasteczkach (zdjęcie poniżej). Gdy uformujemy już masę na ciastkach to zanurzamy ciasteczka w polewie czekoladowej , a następnie odstawiamy ciasteczka do zastygnięcia (zdjęcie poniżej).

Gdy czekoladę na ciastkach mamy już zastygniętą to dekorujemy pyszczki - rysujemy, za pomocą pisaków lukrowych oczy i nosy. Natomiast za pomocą supełków migdałowych robimy kolce jeżykom

maria13

maria13 2013-11-23

SUPER!!!!!! ... przeraża mnie tylko wielkość przepisu i brak czasu .... ale myślę , że jak się dobrze zorganizuję to wytworzę te cudeńka dla moich Wnusiów ;))))
Pozdrawiam weekendowo :)))

spider6

spider6 2013-11-23

❋ Dzień dobry.❋
Chociaż dzień dzisiaj jest raczej ponury, to nic nie szkodzi, głowa do góry. Chociaż słońce dzisiaj nie świeci, to nic nie szkodzi śmiejmy się jak dzieci....:)))
Milutkiego, radosnego dzionka życzę....:)))

gosku

gosku 2013-11-23

ciekawie wygladaja i z pewnoscia smakowite sa ...
ale przepis przeraza mnie ...za duzo roboty Aniu
milego weekendu:)

roza50

roza50 2013-11-23

Witam, życzę udanego weekendu, pozdrawiam :))pyszne

dana02

dana02 2013-11-23

Witam w sobotnie przedpołudnie.
Zyczę miłego dnia, radości serca, pogody ducha:)

milan57

milan57 2013-11-23

fajne ...miłej soboty ,pozdrawiam.

ankaaa

ankaaa 2013-11-23

świetne te jeżyki... Przyjemnie spędzonego weekendu Aniu :))

adam24l

adam24l 2013-11-23

Smacznego

gigos7

gigos7 2013-11-23

Ale piękne , niesamowicie pracochłonne .
Za ładne by się poczęstować :)
Pozdrawiam Aniu :))

eluczka

eluczka 2013-11-23

Bardzo apetyczne, miłego dnia:)))

lema17

lema17 2013-11-23

.ڿڰۣڿ..Pozdrawiam...)
Życze milutkiego weekendu...)

winiarz

winiarz 2013-11-23

A ja tylko z torebki i to na wagę ;)

vezel

vezel 2013-11-23

*Wieczoru miłego,ciepło pozdrawiam...apetyczne... :))*

teska2

teska2 2013-11-23

Ładnie wyszły!!!

Pozdrawiam:)

pasja52

pasja52 2013-11-23

Miłego, wspaniałego wieczoru z uśmiechem na twarzy i słodkich snów

liiliii

liiliii 2013-11-23

Ale super jeżyki,chyba spróbuję zrobić, nie wiem czy mi uda ;)))

Pozdrawiam ,miłego sobotniego wieczoru życzę a jutro pięknej niedzieli... :)))

astra40

astra40 2013-11-23

wyglądają pysznie, ale przepis bardzo skomplikowany:)

elap6

elap6 2013-11-23

Zawsze coś ciekawego pokażesz :)))

alemark

alemark 2013-11-24

Jakie pysznosci i w dodatku jakie sliczne...

Jak cudnie jest rano wywołać piękny uśmiech na twarzy,
Powitać z radością dzień i czekać co pięknego przyniesie...
Pięknej niedzieli wypełnionej radością i serdecznością życzę... Gorąco pozdrawiam :))

kaska28

kaska28 2013-11-24

Aniu-wrocilam:))
takich jezykow jeszcze nie pieklam-super!

adam24l

adam24l 2013-11-24

Miłej niedzieli .Zapraszam do głosowania na top10 i nowości. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.

deniska

deniska 2013-11-24

Uroczy widok..
Choć na dworze jest pochmurno słońce skryte
za chmurami , popołudnia miłego Aniu życzę
wraz z pozdrowieniami..

ewusia

ewusia 2013-11-24

Ślicznie wyglądają i wspaniale smakują.
Miłego wieczoru Aniu.

pinecha

pinecha 2013-11-26

... potężny przepis ;-)

annaorz

annaorz 2013-11-30

wyglądają na bardzo apetyczne...pozdrawiam

dodaj komentarz

kolejne >