Nie znam ich receptury ale znalazłam ponoć dobrą polską ..
Przed pieczeniem kruchego ciasta mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto kruche:
1,5 szklanki mąki krupczatki
125 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
1 surowe żółtko
2 łyżki kwaśnej śmietany
Na stolnicę przesiewamy mąkę, by ja napowietrzyć i przesuszyć. Do mąki dodajemy tłuszcz, kwaśną śmietanę, żółtko oraz cukier puder. Składniki siekamy nożem, tak długo aż zaczną kształtować się nam grudki. Następnie odkładamy nóż i za pomocą dłoni wyrabiamy energicznie gładkie ciasto. Surowe ciasto owijamy szczelnie folia spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.
Po upływie podanego czasu ciasto wyciągamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko podsypanej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubości 3-4 mm. Z płatu ciasta za pomocą foremki wycinamy jeżki - użyłam karbowanej foremki w tym kształcie .
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 200 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut - na jasnozłoty kolor ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Składniki na masę michałkową:
400 g cukierków/ czekoladek np.michałki
200 g miękkiego masła
1 opakowanie sypkiego budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru 9/ 1 x 40 g)
2 łyżki cukru kryształu
350 ml mleka
100 g drobno posiekanych orzeszków ziemnych
1 kieliszek rumu ( nie koniecznie)
Cukierki/ pomadki -michałki ścieramy na tarce na drobnych oczkach ( żeby dobrze się nam ścierało najlepiej włożyć je na 30 minut do zamrażalnika).
Do garnuszka wlewamy 100 ml mleka i rozpuszczamy w nim cukier kryształ oraz opakowanie sypkiego budyniu. Składniki łączymy ze sobą na gładką, jednolitą masę.
Do rondla nalewamy 250 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.
W makutrze ucieramy na puch masło . Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń -ucieramy. Do powstałej puszystej masy wsypujemy starte michałki oraz alkohol i ponownie rozcieramy składniki. Gdy idealnie wszystkie składniki się połączyły ze sobą , to wtedy dosypujemy orzeszki i ponownie łączymy składniki. Gotową masę wkładamy na 2-3 godziny do lodówki by stwardniała ( ja pozostawiłam ją w lodówce na cała noc).
Składniki na polewę czekoladową z masłem:
150 g cukru pudru
50 g masła
50 g gorzkiego kakao
4 łyżki mleka
1/ 2 łyżeczka olejku rumowego ( lub prawdziwego rumu)
Do rondelka wkładamy składniki - masło, kakao, mleko, cukier i olejek. Rondelek umieszczamy na bardzo małym palniku i doprowadzamy do połączenia się składników na jednolitą masę. Pamiętamy o mieszaniu składników podczas ich roztapiania (dzięki temu się nie przypalą składniki). Gotową polewę ściągami z palnika. Polewę pozostawiamy do przestygnięcia.
Dodatkowo:
150 g supełków migdałowych
pisaki lukrowe - biały i czerwony
Wykonanie:
Z masy michałkowej , za pomocą łyżki formujemy grzbiety jerzyków, które układamy na upieczonych ciasteczkach (zdjęcie poniżej). Gdy uformujemy już masę na ciastkach to zanurzamy ciasteczka w polewie czekoladowej , a następnie odstawiamy ciasteczka do zastygnięcia (zdjęcie poniżej).
Gdy czekoladę na ciastkach mamy już zastygniętą to dekorujemy pyszczki - rysujemy, za pomocą pisaków lukrowych oczy i nosy. Natomiast za pomocą supełków migdałowych robimy kolce jeżykom
maria13 2013-11-23
SUPER!!!!!! ... przeraża mnie tylko wielkość przepisu i brak czasu .... ale myślę , że jak się dobrze zorganizuję to wytworzę te cudeńka dla moich Wnusiów ;))))
Pozdrawiam weekendowo :)))
spider6 2013-11-23
❋ Dzień dobry.❋
Chociaż dzień dzisiaj jest raczej ponury, to nic nie szkodzi, głowa do góry. Chociaż słońce dzisiaj nie świeci, to nic nie szkodzi śmiejmy się jak dzieci....:)))
Milutkiego, radosnego dzionka życzę....:)))
gosku 2013-11-23
ciekawie wygladaja i z pewnoscia smakowite sa ...
ale przepis przeraza mnie ...za duzo roboty Aniu
milego weekendu:)
dana02 2013-11-23
Witam w sobotnie przedpołudnie.
Zyczę miłego dnia, radości serca, pogody ducha:)
gigos7 2013-11-23
Ale piękne , niesamowicie pracochłonne .
Za ładne by się poczęstować :)
Pozdrawiam Aniu :))
liiliii 2013-11-23
Ale super jeżyki,chyba spróbuję zrobić, nie wiem czy mi uda ;)))
Pozdrawiam ,miłego sobotniego wieczoru życzę a jutro pięknej niedzieli... :)))
alemark 2013-11-24
Jakie pysznosci i w dodatku jakie sliczne...
Jak cudnie jest rano wywołać piękny uśmiech na twarzy,
Powitać z radością dzień i czekać co pięknego przyniesie...
Pięknej niedzieli wypełnionej radością i serdecznością życzę... Gorąco pozdrawiam :))
adam24l 2013-11-24
Miłej niedzieli .Zapraszam do głosowania na top10 i nowości. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
deniska 2013-11-24
Uroczy widok..
Choć na dworze jest pochmurno słońce skryte
za chmurami , popołudnia miłego Aniu życzę
wraz z pozdrowieniami..
annaorz 2013-11-30
wyglądają na bardzo apetyczne...pozdrawiam