1 kg łopatki, 0.5 kg karkówki.0.5 kg surowego boczku i o.5 kg podgardla , 1 główka czosnku, 10 g majeranku, 2.5 płaskie łyżki soli, 2 łyżki pieprzu ziołowego,1,5 łyżki pieprzu czarnego, 0.5 litra lodowatej wody.
Boczek i podgardle mielimy przez gęste sitko, karkówka i łopatka przez sitko 1 cm.
Całość dobrze wyrabiamy około 40 min i pozostawiamy nawet na dobę...
Po czym nadziewamy zwykłą maszynką
flaki i parzymy w temp. 85 przez 40-45 min...parowałam w parowniku więc mam ułatwiony sposób parzenia..
Palce lizać i już kiełbasy nigdy nie kupię...
https://www.youtube.com/watch?v=6JnGBs88sL0
pamela5 2013-04-12
Nie raz robiłam białą kiełbasę. Była pyszna. Wierzę, że ta również smakuje bardzo dobrze:-))
dana02 2013-04-12
Lubię swojską kiełbaskę...
Pozdrawiam serdecznie.
U mnie zaczyna się chmurzyć i chyba będzie padał deszcz.
Niech popołudnie będzie dla Ciebie, radosne, spokojne, bezstresowe:)
gosku 2013-04-12
...z pewnoscia smakuje ...Aniu
wlasny wybor jest najzdrowszy!!!
gosik81 2013-04-12
Dzisiaj weekend się zaczyna,
więc przesyłam Ci życzenia.
No to zacznę od początku
wspaniałego życzę piątku.
Na sobotę i niedzielę
życzę słońca bardzo wiele.
Życzę, żeby weekend cały
był wesoły i wspaniały.
alicja13 2013-04-12
Nie wyobarzasz sobie co sie ze mna dzieje, uwielbiam.
Kupuje jakas namiaste w Lidlu do bilalego barszczu ale to szajs.
Lecimy na dniach do W-y to sie obkupie. Dzieki za przepis, mam jakis ale Twoj na pewno lepszy, zrobie kiedys jak zdobede jelita, podobno sa w sieci ale mi tu nie wysla, moze w Polce zalatwie i sobie przytargam, robot stoi i czeka ...
Tak to smacznego, sciskam Cie
alicja13 2013-04-12
PS. Poczytalam, podgardla tu nie kupie, sloninki tez a tak kocham smalec, jak mi sie zmiesci to tez przywioze. Nie raz miewali jakies cienizny gdzie polowa to skora dla sikorek a teraz nawer takiej nie ma..
alicja13 2013-04-12
jeszcze raz...
Szwagier w W- wie serwuje ja z patelni ( jedyne co potrafi) , na jednej ja dusi a na drugiej cebulke w kosteczke, potem miesza i palce lizac..
gigos7 2013-04-12
Aniu , jesteś dobrą gospodynią , stale widzę nowe przepisy na domowe wyroby,prowadzisz zdrową domową kuchnię
Pozdrawiam
vezel 2013-04-13
*Pogodnego i radosnego weekendu z uśmiechem i słońcem...pozdrawiam serdecznie...supsio Aniu... :))*
rybka63 2013-04-13
Miłego dnia, pozdrawiam...
alemark 2013-04-13
Smacznie wyglada...
Łap życie, kochaj, szalej i nie pytaj co dalej...
Bo to jest nasz czas, bierzmy życie pełnymi garściami,
i choć czasem zakręci się łza, niech marzenia żyją z nami.... Pozdrawiam cieplutko :))
jankaro 2013-04-13
Witaj Aniu, uwielbiam białą kiełbasę, a ta musi być wyjątkowa. Bardzo ciepło i słonecznie Cię dziś pozdrawiam i dużo radości życzę na cały dzień:))