nadzienie:
ryż-drobny nie długoziarnisty/szklanka/, pietruszka, szczypiorek,koperek lub trochę mięty,
duszona cebulka, pieprz, sól, oliwa z oliwek około pół szklanki
Na rozłożone płasko/ strona matowa/liście nakładamy po łyżeczce nadzienia i zawijamy gołąbki,
zaczynając od części liścia od strony łodyżki, następnie zawijamy boki i rolujemy.
Zawijamy luźno, żeby w czasie gotowania ryż miał miejsce na spęcznienie.
Najpierw układamy na dnie grubego spodu liście a następnie gołąbki, układając ścisło w garczku.
Na wierzch kładziemy talerz, który ma na celu zapobieganiu rozwijania się .
Wlewamy wodę, by przykryć ostatnią warstwę , dodajemy sok z dwóch cytryn i gotujemy ,
aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.
W naszym kraju liście zbiera się między czerwcem a lipcem.Po zerwaniu zanurzamy
na 4 min we wrzątku i możemy zakonserwować w słoiku , składając po kilka sztuk w rulon,
zalewając wodą z oliwą i sokiem z cytryny, sól- wekujemy....
P r a c o c h ł o n n e ale smaczne!
https://www.youtube.com/watch?v=C2Z7oEu5nCE
gosku 2011-10-14
dziendoberek....po przerwie i.... zycze milego popoludnia...
musze wyprobowac Twoj przepis...
bronia 2011-10-14
To tak jak nasze gołąbki tylko bez mięsa.:)Greckie gołąbki.. Wyglądają bardzo apetycznie.:)
ela07 2011-10-14
Pozdrawiam cieplutko w te pochmurne u mnie popołudnie
dana02 2011-10-14
Ale kusisz pysznościami:)
Miłego nadchodzącego weekendu życzę:)
mazurka 2011-10-14
Ciekawe danie jeszcze takich zawijasów nie jadłam.Pozdrawiam i miłego weekendu życzę.
lajona 2011-10-14
Robiłam podobne, ale wiem, że nasze liście nie są tak dobre jak cypryjskie, czy greckie. Zobacz na fotoforum Koupepia
iza57 2011-10-14
Apetyczne danie...Miłego wieczoru Aniu...Pozdrawiam:)
walter46 2011-10-14
Każdy otrzymał coś od losu,
jakiś właściwy sobie talent,
taką dodatnią swoją cechę,
trzeba ją tylko w sobie znaleźć.
Ktoś może umie pięknie śpiewać,
świecić przykładem pośród tłumu,
posiada ręce, które leczą,
wie jak korzystać ma z rozumu.
Może to uśmiech dla bliźniego,
albo pomocna komuś dłoń?
Trzeba to tylko odkryć w sobie,
poczuć i frontem stanąć doń.
Każdy ma w sobie coś wielkiego,
niektórzy mówią: iskra boża.
zycze dobrej nocki Krynia
eporemb 2011-10-14
Gdybym tak mogła swój sen jak gołębia,posłać do Ciebie,
cóż by Ci przyniósł?Stanąłby przed Tobą jak Anioł w bieli
i odpowiedział:Pamiętaj o każdej porze
-Ktoś o Tobie myśleć może.
♥Cichutkie do serca dobranoc:)*
roza50 2011-10-15
witam dobrego humoru ładnej pogody na cały weekend życzę pozdrawiam wyglądają apetycznie
wierzb 2011-10-15
Smacznie wyglądają :-))
http://chmurak.pl/pic/14773/radosnego-weekendu-zyczy-maryla/
eporemb 2011-10-15
Pięknego jesiennego weekendu życzę, choć na dworze smutno i deszcz pada....cieplutko pozdrawiam.
inesss 2011-10-15
danie wygląda wyśmienicie ,ale ja dziś na razie nie jestem w stanie patrzyć na jedzenie ;)
udanej soboty :)
lassie 2011-10-17
mmmm moje ulubione jedzonko...zostalo choc troszeczke? pozdrawiam :)))
pamela5 2011-10-26
Wspaniałe:-))
Ja kiedyś robiłam roladki z liści winogron z nadzieniem z mięsa mielonego i ryżu. Tez było smaczne:-)