dolmadakia czyli faszerowane liście winogron... cz.4

dolmadakia czyli faszerowane liście winogron... cz.4

nadzienie:
ryż-drobny nie długoziarnisty/szklanka/, pietruszka, szczypiorek,koperek lub trochę mięty,
duszona cebulka, pieprz, sól, oliwa z oliwek około pół szklanki


Na rozłożone płasko/ strona matowa/liście nakładamy po łyżeczce nadzienia i zawijamy gołąbki,
zaczynając od części liścia od strony łodyżki, następnie zawijamy boki i rolujemy.
Zawijamy luźno, żeby w czasie gotowania ryż miał miejsce na spęcznienie.
Najpierw układamy na dnie grubego spodu liście a następnie gołąbki, układając ścisło w garczku.
Na wierzch kładziemy talerz, który ma na celu zapobieganiu rozwijania się .
Wlewamy wodę, by przykryć ostatnią warstwę , dodajemy sok z dwóch cytryn i gotujemy ,
aż ryż wchłonie wodę i będzie miękki.



W naszym kraju liście zbiera się między czerwcem a lipcem.Po zerwaniu zanurzamy
na 4 min we wrzątku i możemy zakonserwować w słoiku , składając po kilka sztuk w rulon,
zalewając wodą z oliwą i sokiem z cytryny, sól- wekujemy....

P r a c o c h ł o n n e ale smaczne!


https://www.youtube.com/watch?v=C2Z7oEu5nCE

gosku

gosku 2011-10-14

dziendoberek....po przerwie i.... zycze milego popoludnia...
musze wyprobowac Twoj przepis...

rudi11

rudi11 2011-10-14

Na pewno smaczne...pozdrawiam
miłego weekendu życzę:))

bronia

bronia 2011-10-14

To tak jak nasze gołąbki tylko bez mięsa.:)Greckie gołąbki.. Wyglądają bardzo apetycznie.:)

majka57

majka57 2011-10-14

Super wygląda...:))) życzę pogodnego i radosnego weekendu ...:)))

ela07

ela07 2011-10-14

Pozdrawiam cieplutko w te pochmurne u mnie popołudnie

maniek1

maniek1 2011-10-14

Miłego pod_wieczorka życze:))
Smacznej kawki-herbatki, deserek też może być:)

dana02

dana02 2011-10-14

Ale kusisz pysznościami:)
Miłego nadchodzącego weekendu życzę:)

mazurka

mazurka 2011-10-14

Ciekawe danie jeszcze takich zawijasów nie jadłam.Pozdrawiam i miłego weekendu życzę.

ankaaa

ankaaa 2011-10-14

Wygląda rewelacyjnie Aniu... Pozdrawiamy i życzymy cieplutkiego wieczorku :))

lajona

lajona 2011-10-14

Już się doczytałam:)

lajona

lajona 2011-10-14

Robiłam podobne, ale wiem, że nasze liście nie są tak dobre jak cypryjskie, czy greckie. Zobacz na fotoforum Koupepia

elvira3

elvira3 2011-10-14

jadłam cos podobnego w Gruzji ale z mięsnym nadzieniem, pychota, pozdrawiam

iza57

iza57 2011-10-14

Apetyczne danie...Miłego wieczoru Aniu...Pozdrawiam:)

walter46

walter46 2011-10-14

Każdy otrzymał coś od losu,
jakiś właściwy sobie talent,
taką dodatnią swoją cechę,
trzeba ją tylko w sobie znaleźć.

Ktoś może umie pięknie śpiewać,
świecić przykładem pośród tłumu,
posiada ręce, które leczą,
wie jak korzystać ma z rozumu.

Może to uśmiech dla bliźniego,
albo pomocna komuś dłoń?
Trzeba to tylko odkryć w sobie,
poczuć i frontem stanąć doń.

Każdy ma w sobie coś wielkiego,
niektórzy mówią: iskra boża.
zycze dobrej nocki Krynia

prelud

prelud 2011-10-14

Interesujące i apetyczne:)

oya04

oya04 2011-10-14

Pyszne jest to jedzonko ! Pozdrawiam :)
Slicznie go pokazalas .....

eporemb

eporemb 2011-10-14

Gdybym tak mogła swój sen jak gołębia,posłać do Ciebie,
cóż by Ci przyniósł?Stanąłby przed Tobą jak Anioł w bieli
i odpowiedział:Pamiętaj o każdej porze
-Ktoś o Tobie myśleć może.
♥Cichutkie do serca dobranoc:)*

terecha

terecha 2011-10-14

Super danie Aniu...pozdrawiam i dobrej nocy życzę:)

elap6

elap6 2011-10-14

Nie znałam takiego dania :-)))

trawka

trawka 2011-10-14

jejciu..... cóż to za dziwo!!!

spider6

spider6 2011-10-15

Witam...!!!
Życzę miłego i pogodnego weekendu...;))*

roza50

roza50 2011-10-15

witam dobrego humoru ładnej pogody na cały weekend życzę pozdrawiam wyglądają apetycznie

eporemb

eporemb 2011-10-15

Pięknego jesiennego weekendu życzę, choć na dworze smutno i deszcz pada....cieplutko pozdrawiam.

inesss

inesss 2011-10-15

danie wygląda wyśmienicie ,ale ja dziś na razie nie jestem w stanie patrzyć na jedzenie ;)
udanej soboty :)

bogna54

bogna54 2011-10-15

Smaczna ta fotka

lassie

lassie 2011-10-17

mmmm moje ulubione jedzonko...zostalo choc troszeczke? pozdrawiam :)))

pamela5

pamela5 2011-10-26

Wspaniałe:-))
Ja kiedyś robiłam roladki z liści winogron z nadzieniem z mięsa mielonego i ryżu. Tez było smaczne:-)

dodaj komentarz

kolejne >