przepis wzięty kiedyś z Galeri - piatal-
podaję przepis :
*125g bekonu
*2 wędzone udka kurczaka
*250g wątróbek drobiowych
*50g pieczarek
*250g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
*2 łyżki przyprawy do pasztetu
*1 jajko
*50g śmietany
*orzeszki pistacji
*tymianek,sól,pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1.Formę do pasztetu ok 1l wyłożyć plastrami bekonu, tak by końcówki wystawały na zewnątrz.Z
udek usunąć skórę,mięso oddzielić od kości i pokroić w dużą kostkę.Wątróbkę i pieczarki
podsmażyć na oleju.
2 połowę wątróbki pokroić w duże kawałki, resztę zmielić z mięsem drobiowym. Wymieszać mięso z jajkiem,pistacjami,śmietaną,wędzonym
kurczakiem,doprawić przyprawami.Przełożyć do foremki,układając w niej też pieczarki w całości.
3.Piekarnik rozgrzać do 160 C. Całą masę przykryć bekonem.Formę owinąć folią
aluminiową.Wstawić do brytfanki wypełnioną wodą. Trzymać w piekarniku ok 80 min. Po wyjęciu
z piekarnika wystudzić i wstawić do lodówki na ok 5 godz.
siabat4 2020-02-14
Wygląda apetycznie.
To na dzisiejsze święto??
https://gifyagusi.pl/img/2019/02/12/zyczenia/na-walentynki/wspania%C5%82ych%20walentynek%20%C5%BCycz%C4%99.gif
(komentarze wyłączone)