Składniki
4 płaty matiasów
3 -4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 duża cebula
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/5 szklanki octu 10%
Sól
4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki posiekanego kopru
Przygotowanie
Matiasy namoczyłam w zimnej wodzie na całą noc, kilkakrotnie ją podmieniając.
Na drugi dzień płaty odsączyłam i pokroiłam w 2 centymetrowe paseczki. Jeśli ktoś chce można pokroić na szersze kawałki
Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez ok. 30 sekund.
Olej wymieszałam z octem, dodałam posiekany koper, ziele angielskie, majeranek, cebulę i posiekany w plasterki czosnek oraz odrobinę soli.
Tak przygotowaną marynatą zalałam śledzie.
Przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień śledzie były gotowe do zjedzenia.