Śledź w dwóch wersjach....po żydowsku

Śledź w dwóch wersjach....po żydowsku

Składniki
4 płaty matiasów
3 -4 ząbki czosnku
1 łyżka majeranku
1 duża cebula
1/2 szklanki oleju rzepakowego
1/5 szklanki octu 10%
Sól
4 ziarnka ziela angielskiego
2 łyżki posiekanego kopru
Przygotowanie
Matiasy namoczyłam w zimnej wodzie na całą noc, kilkakrotnie ją podmieniając.
Na drugi dzień płaty odsączyłam i pokroiłam w 2 centymetrowe paseczki. Jeśli ktoś chce można pokroić na szersze kawałki
Cebulę pokroiłam w piórka i sparzyłam we wrzątku przez ok. 30 sekund.
Olej wymieszałam z octem, dodałam posiekany koper, ziele angielskie, majeranek, cebulę i posiekany w plasterki czosnek oraz odrobinę soli.
Tak przygotowaną marynatą zalałam śledzie.
Przykryłam i wstawiłam do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień śledzie były gotowe do zjedzenia.

xaviera

xaviera 2019-10-30

(*_*)

danisi

danisi 2019-10-30

Pychotka....właśnie też zrobiłam śledzie...ja dodaję ocet jabłkowy Biovea... jest w cenie ale jakość Super...polecam ..

fox99

fox99 2019-10-30

Mniam mniam fajnie wygladaja i napewno smaczniutkie :)

astra40

astra40 2019-10-30

Pyszności ;)

glupek1

glupek1 2019-11-23

sledz po jakiemu by nie byl prawie zawsze smakuje.ps:prawie bo czasami sepsuty jest snaturalny smak przyprawami

(komentarze wyłączone)