mocarz 2016-03-18
Genialne żarełko Danusiu!!:) jak zawsze u Ciebie cos pysznego i piękne zdjęcie!
miłego dnia :)
oliwkaa 2016-03-18
Miłego dnia Danusiu,miłego...jak ja dawno metki nie jadłam ..
anana57 2016-03-18
Bardzo często zdarza się , że można zarazić się toksoplazmozą poprzez jadanie surowych mięs. Skutki są fatalne, leczenie b. długie z chwilą , kiedy choroba nie jest zdiagnozowana. Nawet grozi ślepota. Ja takiego mięsa niestety nie jadam.
Co wiemy o możliwości zarażenia toksoplazmozą przez spożywanie mięsa? Cysty tkankowe (torbiele rzekome) T. gondii najczęściej stwierdzano w czerwonym mięsie: w wieprzowinie (10-24%), rzadziej w baraninie (ok. 10%) i wołowinie (1,7-5%), natomiast mięso drobiowe raczej nie stanowi źródła zarażenia dla człowieka. Cysty rzadko występują w tkance tłuszczowej, aczkolwiek opisywano je w tłuszczu okalającym nerki koźląt. Cysty tkankowe w mięsie przechowywanym w temperaturze 4°C przeżywają i zachowują zdolność do zarażenia przez dłuższy czas, nawet do kilku tygodni. Podobnie krótkotrwałe zamrażanie mięsa w temperaturze -20°C nie niszczy wszystkich cyst, do ich inaktywacji wymagane jest głębokie mrożenie p...
anana57 2016-03-18
cd. wymagane jest głębokie mrożenie przez ponad 3 doby. Cysty szybko giną w trakcie gotowania, zabija je także ogrzewanie w 60°C przez ok. 20 minut.
Pozdrawiam serdecznie
siabat4 2016-03-18
Każdego dnia przeżywaj same piękne chwile ,
życzę by nie brakło w nim radości i szczęścia.
http://reduction-image.com/mpeg-creation2/temp/rva42vh547ljuhean3dng6lb23/indexweb.htm
(komentarze wyłączone)