Soljanka - smak prosto z Rosji
Sposób przygotowania
1. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż.
2. Gdy zrobi się lekko brązowy, dodaj pokrojoną kiełbasę.
3. Smaż razem, aż boczek stanie się chrupiący.
4. Usmażone mięso przełóż do miski, a na tłuszczu przesmaż posiekaną cebulę i pokrojone grzyby.
5. Dodaj posiekany drobniutko czosnek.
6. Wszystkie usmażone składniki dodaj do gotującego się bulionu.
7. Dolej sok z ogórków kiszonych.
8. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie, majeranek oraz pieprz (do zupy nie należy dodawać soli).
9. Gotuj przez 10 minut na niewielkim ogniu.
10. Dodaj oliwki oraz pokrojone ogórki.
11. Gotuj przez 15 minut.
12. Podawaj ze śmietaną i natką pietruszki.
bulion
boczek
kiełbasa
ogórek kiszony
Tego potrzebujesz:
1,5 litra bulionu
30 dag gotowanego boczku
30 dag kiełbasy
suszone grzyby
3 kiszone ogórki
słoiczek oliwek
sok z kiszonych ogórków
3 cebule
2 ząbki czosnku
ziele angielskie
listek laurowy
pieprz
majeranek
śmietana 18%
natka pietruszki
dodane na fotoforum:
mariol6 2014-09-02
Ooooooooo, coś takiego! Nigdy nie słyszałam, ani nie próbowałam! A wygląda barrrrrrrdzo interesująco! Dzięki za przepis, na pewno wypróbuję! :-)))
siabat4 2014-09-02
Tylko kuwisz,a mnie ślinka leci.
Pozdrawiam...
http://animatedgif.biz/mpeg-creation2/temp/28jmum4dgja2lq2u8j5472fjv7/indexweb.htm
salma67 2014-09-02
jadłam kiedyś u koleżanki w Zamościu, ale bez suszonych grzybów. Za to posypana czosnkiem. Pycha
(komentarze wyłączone)