zawijańce drożdżowe z serem i śliwkami

zawijańce drożdżowe z serem i śliwkami

smak raju...;)))

nika81

nika81 2009-09-10

No wierze tylko nie ładnie tak po nocach innym smaka robić...

alusi

alusi 2009-09-10

alez prosze sie częstować,ja lubie piec po nocach...

celasz1

celasz1 2009-09-10

proszę podać przepis to sobie upiekę bo ładnie wyglądają i napewno są przepyszne

alusi

alusi 2009-09-10

Ciasto:
-1kg mąki pszennej (ja ja przesiewam)
-1.opakowanie świeżych drożdży
-1 margaryna,lub palma
-1szkl.cukru
-1jajko
-1,5szkl.ciepłego mleka
-szczypta soli

Masa serowa:
-70 dkg twarogu,bez różnicy tłusty czy chudy
-1 cukier wanilinowy
-0,5 szkl.cukru
twarożek utrzeć razem z cukrem na puszystą masę

Owoc
-0k.0,5kg śliwek

Wykonanie:
Do miski wsypać mąkę do niej dodać rozkruszone drożdże,rozpuszczoną ciepłą margarynę,cukier,sól,jajko i mleko.Szybko wyrobić ciasto, nie czekając aż wyrośnie podzielić na 3 kawałki,każdy z nich rozwałkować,1 kawałek posmarować masą serową,zwinąć w rulon.Drugi kawałek posmarować masą serową i wylożyc na masę śliwki i też zwinąć w rulon.Trzeci kawałek wyłożyć samymi sliwkami i zwinąć w rulon.Ruloniki najlepiej włożyć do 3 keksówek(ja właśnie tak robie) ale można tez ruloniki położyc na jedną blache,pamiętając że kładziemy ciasto (ruloniki)łączeniem na spód.
Piec 3 blaszki (keksowki)jednocześnie ok.50 minut,w temp.170 stopni .Smaczneg...

dodaj komentarz

kolejne >