Pozdrawiam....miłego popołudnia życzę...
Najsmaczniejsze w Gusto Dominium Plaza Sosnowiec...
Międzynarodowy Dzień Pizzy 2018 ...
Pizza – potrawa kuchni włoskiej, obecnie szeroko rozpowszechniona na całym świecie. Jest to płaski placek z ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno.
Płaskie, okrągłe i wypiekane placki znane są praktycznie wszystkim kulturom starożytnym, np. w dawnym Egipcie spełniały funkcję płatniczą. W starożytnym Rzymie popularne były focaccie przyprawiane ziołami i serem...
Słowo piza pojawia się po raz pierwszy w dokumencie z 997 roku. W XVII wieku mianem pizzy alla mastunicola określano wypiek przyprawiony bazylią i serem, a pizzą ai cecinelli – placek z rybą...
Po pojawieniu się we Włoszech pomidorów (przywiezionych po odkryciu Ameryki) zaczęto wykorzystywać je do przyprawiania pizzy. Lokale gastronomiczne zwane ''pizzeriami'' pojawiły się po raz pierwszy w XVIII wieku w Neapolu. Ich popularność była tak duża, że wzbudziły zainteresowanie króla Ferdynanda II Burbona, który odwiedził jeden z nich i tym samym bardzo przyczynił się do wzrostu popularności pizzy. W 1889 roku jeden z kucharzy, Raffaelo Esposito, zadedykował królowej Małgorzacie Sabaudzkiej trzy rodzaje pizzy: ''alla mastunicola'' (z serem i bazylią), ''marinara'' (z pomidorami) – te dwa rodzaje były już dobrze znane – oraz nową wersję: z mozarellą. Ta trzecia pizza najbardziej przypadła do gustu królowej. Od jej imienia pizza ta do dzisiaj zwana jest ''margeritą'', chociaż wariant z mozarellą na pewno znany był i spożywany wcześniej, nie była to więc zupełna innowacja Esposito...
Z Neapolu pizza trafiła do Stanów Zjednoczonych, gdzie wypiekano ją już pod koniec XIX wieku. W północnej części Włoch spopularyzowała się jednak dopiero po II wojnie światowej dzięki robotnikom z południa półwyspu emigrującym za pracą w północne rejony kraju...
We Włoszech wyróżnia się dwa charakterystyczne odmiany pizzy: neapolitańską i rzymską. Pizza rzymska ma grubsze ciasto – od 1 do 2 cm, aby dobrze podtrzymywało składniki, oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Pizza neapolitańska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów...
SMACZNEGO!!!
jaworr 2018-02-09
Sporo tych pizz......pewnie też sama pieczesz...:)
Miłego świętowania z pizzą.....:)
vivien5 2018-02-09
Po takim jedzeniu wczorajszym i dzisiejszej pizzy to można schudnąć...ale w oczach hi hi hi.....Wspaniałego wieczorku i weekendu Martusiu:))
ewusia 2018-02-09
Dla mnie to świetna propozycja Martusiu.
Pizzę mogę jeść bez końca.
Życzę dobrego nadchodzącego weekendu.
mery50 2018-02-09
Witam Martusiu!
Pizza wygląda apetycznie. Smacznego!
Pozdrawiam ciepło i miłego weekendu życzę!
liiliii 2018-02-09
Lubię pizze ..... nie wiedziałam że taki dzień pizzy jest...bardzo ładnie z opisem....
Pozdrawiam Cię serdecznie Martusiu, życzę spokojnej nocy i miłego weekendu...:)
spider6 2018-02-10
Witam!!!
Życzę dnia z ☼ i dobrym humorkiem..
...bo u mnie zimno i zapewne mroźnie i deszczowo będzie.;)
maly52 2018-02-10
Ciekawy opis i pyszna picca....wspaniałego weekendu życzę i pozdrowienia przesyłam serdeczne...:))
andrej5 2018-02-10
pieknie pozdrawiam i sliczne dzieki za wspanialo Historie powstania Pizzy uwazam ze Wlosi robio to wysmienicie ,Polacy tez niesoGorsi w tej kwesti ,szczesliwego wykendu i smacznego
adam24l 2018-02-10
Smacznego
Też uczciłem Dzień Pizzy
Nie znam tej sieci pizzerni
Miłej soboty.Zapraszam do głosowania na top10,nowość i Propozycje. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
lidia23 2018-02-10
ja wolałabym Miedzynarodowy Dzień Gofra lub Międzynarodowy Dzień Ciasta:)))
pizzy nie lubię....chyba dlatego,że nie jest słodka;)
miłego dnia Marto:)
adam24l 2018-02-11
Miłej niedzieli.Zapraszam do głosowania na top10,nowość i Propozycje. Zapraszam do komentowania moich zdjęć z całego tygodnia.
(komentarze wyłączone)