Toruń - jedna z największych plenerowych szopek w Polsce - ma 180 m kw. Ozdabia ją 25 polichromowanych figur naturalnej wielkości.
Święto Trzech Króli miało kiedyś w Polsce swoje tradycje kulinarne. Pieczono szczodraki z kapustą lub także z grzybami, cebulą, mięsem, serem. Dawniej w Polsce na ten dzień robiono pierogi z serem i pierogi sójki, czyli z burakami cukrowymi i kaszą jaglaną pieczone w piecu chlebowym. Na Podlasiu, Kurpiach, Warmii i Mazurach pieczono z ciasta figurki zwierząt dla dzieci, zwane byśkami. W niektórych regionach kraju piecze się placek Trzech Króli, w którym zapieka się migdał. Kto jedząc trafił na migdał zostawał Migdałowym Królem.
Na Kujawach zapiekało się w cieście pierścionek. Panna, która go znalazła, zostawała królową i w ciągu roku miała sobie znaleźć króla.
dodane na fotoforum: