Z Colombą wiąże się kilka legend. Jedna z nich głosi, że ciasto zostało po raz pierwszy wypieczone w Pawii w 750 roku. Ubogi cukiernik upiekł ciasto w nadziei, że zapanuje w mieście pokój. Pawia była bowiem w stanie wojny z królem Alboino.
Ten prosty gest skruszył serce najeźdźcy i w konsekwencji doprowadził go do wycofania się z zamiarów podbicia miasta.
Inna legenda mówi, że podczas walki oddziałów żołnierzy Fryderyka Barbarossy ze Związkiem Gmin Lombardzkich, na sztandarze rydwanu usiadły dwa gołębie symbolizujące powodzenie dla armii mediolańskiej.
Niezależnie od legendy, warto spróbować ‘gołębicy wielkanocnej’.
Trudność zrobienia ciasta tkwi w pracochłonności.
Ważne jest, żeby się nie spieszyć w przygotowywaniu ciasta, pozwolić aby dobrze wyrosło.
dodane na fotoforum:
mlord 2010-04-07
Aleś się dziś rozwinęła kulinarnie! Czyżby to poświąteczne remanenty?
tajemna 2010-04-07
to sobie pojadłam u ciebie..............
yoana 2010-04-07
Przypomina troszeczke nasza drozdzoweczke :)
maria53 2010-04-09
I znowu dowiedziałam się ciekawych żeczy..........
Pozdrawiam.....................