Opuncja figowa - zawiera witaminy: A, B1, B2, C, sole mineralne: wapń, potas, magnez, żelazo, sód oraz węglowodany, cukry, białka i tłuszcze. Pektyny zawarte w owocu obniżają zły cholesterol, wpływają korzystnie na poziom glukozy we krwi. Owoce dają poczucie sytości, więc niewielki ich spożycie zaspakaja nasz apetyt. Jednym słowem są dobrym owocem dla utrzymania dobrej figury.
Owoce są słodkie i soczyste. Wadą są liczne drobne pesteczki. Jeśli to nam nie przeszkadza, to owoc najlepiej smakuje na surowo. Możemy opuncję dusić, smażyć i przerabiać na przetwory. W Meksyku miąższ owocu jest popularnym dodatkiem do jogurtów, lodów i deserów. Wyrabia się z niego słodkie napoje, wina i mocniejsze alkohole.
dodane na fotoforum:
evita 2013-11-30
Mam w doniczce opuncję przywiezioną z Tunezji... ciekawe, czy będzie owocowała...w lecie trzymam ją na zewnątrz...
oskos12 2013-11-30
jaka cudna roślinność
nieto 2013-11-30
Kto by powiedział,że tak niby niepozorna roślinka jest skarbnicą witamin ...
Szkoda,że u nas nie rosną ......
danka1 2013-11-30
W dniu św. Andrzeja,
Spełniona niech będzie Twoja nadzieja.
Niechby Ci się sprawdziło,
To, co kiedyś wymarzyło.