[16705592]

Borówka brusznica (łac. Vaccinium vitis-idaea), zwana także czerwoną borówką znana jest wszystkim łasuchom jako składnik wyśmienitych galaretek, które podaje się do ciemnych mięs i dziczyzny. Ta sama galaretka, zmieszana z chrzanem, skórką pomarańczową i czerwonym winem cieszy angielskie podniebienia jako sos Cumberland.



Konfitura z czerwonych borówek jest nie tylko dodawana do ciast, ale także ozdabia stoły Szwedów, stanowiąc tradycyjny dodatek do klopsików mięsnych Köttbullar, a także steków z renifera i dań z wątróbki. W Polsce brusznica jest mniej popularna jako dodatek do potraw, częściej wykorzystuje się ją podczas przygotowywania palemek do święcenia w Niedzielę Palmową. Wierzy się, że poświęcone palemki zrobione z gałązek borówki, bukszpanu i wierzby mają moc odpędzania złych mocy. Na kwiaty i owoce brusznicy trzeba jednak poczekać, bo kwitnie ona i owocuje dopiero latem (od maja do lipca). W naszych jednak warunkach zakwita zazwyczaj powtórnie i owocuje we wrześniu i październiku. Owoce z powtórnego kwitnienia, choć mniejsze, są jednak trwalsze i mocniej zabarwione. Owocem krzewu o małych dzwonkowatych, białych lub różowych kwiatach jest jagoda, która początkowo jest biało-zielonkawa, a w miarę dojrzewania czerwienieje. Co ciekawe, proces ten trwa jeszcze po zbiorze jagód.

dodane na fotoforum:

andula

andula 2011-08-14

:)

myrazem

myrazem 2011-08-15

bardzo ciekawy opis ... duzo sie mozna dow....

dodaj komentarz

kolejne >