a że deszcz na dworze to dobra dziś pomidorowa góralska mojego męża.......chyba już na stałe zagości ta zupka w naszym domu.........bardzo polecam.......;-D
ZUPA POMIDOROWA PO GÓRALSKU
Składniki
4 szklanki wywaru z wędzonki (ew. bulionu na wędzonym boczku z Knorr)
3 szklanki gęstego soku pomidorowego (najlepiej domowego) lub z kartonu
15 dag bryndzy
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki suszonego majeranku
1 łyzeczka suszonego tymianku lub łyżka świeżego, posiekanego
ew. sól, pieprz do smaku
zioła do dekoracji
Etapy przygotowania
1.Wywar gotujemy ok. 10 minut z ziołami i zmiażdżonym czosnkiem, i kiełbasą wiejską
zdejmujemy z palnika, wlewamy sok pomidorowy,
rozpuszczamy w zupie bryndzę. W razie potrzeby doprawiamy solą czy pieprzem.
Podajemy z wysmażonym boczkiem, razowymi grzankami z czosnkiem (pycha!) itp. Dekorujemy
gałązką świeżych ziół (np. tymianek, natka pietruszki). Smacznego!
dodane na fotoforum:
mistic 2010-05-05
mniam....
u nas słonko świeci..ale strasznie zimno...
pozdróweczki zostawiam:))))))))))))))
agus73 2010-05-05
ale Wam dobrze macie słonko...........a tu tylko chmury i chmury iiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....koszmar...........;;;-((
olena 2010-05-05
Zupka zapewne wspaniała .. warto wypróbować... Agnieszko ,a u mnie piękna pogoda..Pozdrawiam.
agus73 2010-05-05
u Ciebie też pogoda..............to proszę prześlij mi trochu słonka............;-))00