orzechowa kraina

orzechowa kraina

BISZKOPT:
6 jaj
1 szkl cukru
3/4 szkl mąki tortowej
1 cukier waniliowy
aromat migdałowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki mąki ziemniaczanej
CIASTO ORZECHOWE:
4 jaja
80 ml cukru pudru (troche mniej niż pół szkl)
30 dag siekanych orzechów włoskich
3 łyżki mąki pszennej
0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA BUDYNIOWA:
duży budyń śmietankowy
mleko do ugotowania budyniu wg przepisu na opakowaniu
Kasia,chałwa waniliowa 200g
nutella lub inny orzechowy krem
WIERZCH:
100g Kasi, 4 łyzeczki wody,4 łyżki cukru,2 łyżki kakao,2 łyżeczki spirytusu

1. ucieramy biszkopt:
białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem i waniliowym, dodajemy zółtka, olejek migdałowy, a na końcu przesiane mąki i proszek do pieczenia mieszając wszystko łyzką drewnianą tym samym spulchniając ciasto
Pieczemy w 170*C 30min

2. Ucieramy ciasto orzechowe:
białka ubijamy z cukrem, dodajemy zółtka, następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i orzechy mieszając łyżką
Pieczemy ok 40 min w 170*C

3. Robimy budyń. Ostudzony ucieramy z margaryną Kasią i ew. cukrem pudrem (1/4 szkl) jesli budyń jest bez cukru dodajemy rozkruszona chałwe i ucieramy
Ja zawsze budyń robię jako pierwszy a potem biorę się za robienie biszkoptu i ciasta orzechowego, w tym czasie budyń już stygnie.
POLEWA:
wszystkie składniki roztapiamy w garnku chwile gotujac na koniec dodajemy spirytus

4. Przekładamy warstwy:
- połowa biszkoptu
- warstwa nutelli
- połowa masy
- ciasto orzechowe całe
- nutella
- masa
- druga połowa biszkoptu
- polewa

Ciasto wstawić do chłodnego miejsca i następnego dnia mozna już kroić.

dodane na fotoforum:

aniula

aniula 2010-10-21

LĄDUJE U MNIE W NOTESIKU :-) MIŁEGO WIECZORU

evita

evita 2011-05-26

Pyszności ta Twoja galeria...

lanta21

lanta21 2017-07-11

pycha

dodaj komentarz

kolejne >