Fale Dunaju

Fale Dunaju

Składniki
ciasto:
- 35 dag mąki
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 6 jaj
- słoik drylowanych wiśni lub 50 dag mrożonych lub jabłka .
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- 25 dag masła
- 10 dag cukru
- 1,5 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy
- pół łyżeczki otartej skórki z cytryny
- sok z 1 cytryny
polewa:
- 3 łyzki wody
-3 łyzki cukru
-poł kostki margaryny
-3 łyżki kakao
-2 łyżki spirytusu

1. Tłuszcz na ciasto utrzeć i ucierając dodawać stopniowo cukier i jajka. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
2. Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao. Jasną część przełożyć do brytwanny i przykryć ją ciemnym ciastem. Na wierzch wyłożyć odsączone i rozmrożone wiśnie lub kawałki jabłek. Piec w 180-190 stopniach ok. 45 min.
3. krem: Wymieszać w kubeczku proszek budyniowy z 2 łyżkami cukru i 4 mleka. Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem po czym mieszając wlać zawartość kubeczka, zagotować i ostudzić.
4. Masło utrzeć z dodawanym po łyżce zimnym budyniem i wymieszać ze skórką i sokiem z cytryny. Krem rozsmarować na ostudzonym cieście. Wstawić do lodówki.
przygotowac polewe:
wszystkie skladniki rozpuscic w garnku chwile gotowac pod koniec dodac spirytus.

ewita68

ewita68 2009-11-14

Jakie pyszności, już się częstuję, smaczne :))

ireneus

ireneus 2010-08-05

jestem na diecie ,miej sumienie.co za pychotki.

anet36

anet36 2010-10-19

super,można prosić przepis na to cudeńko

dodaj komentarz

kolejne >